Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

OMV снабдява част от бензиностанциите си у нас със зарядни станции

Най-масовите модели електромобили ще бъдат зареждани само в рамките на между 20 минути до час

OMV снабдява част от бензиностанциите си у нас със зарядни станции

Снимка: Investor Media Group

Българското и румънското дружества на австрийската енергийна компания OMV стартират инициатива за изграждане на зарядни станции за електромобили в двете страни, съобщи компанията.

OMV Petrom и „Елдрайв Чарджинг" са подписали рамков договор за инсталирането на над 30 бързозарядни станции на обектите на OMV в двете държави през следващите години, с което дават сериозна заявка за развитието на регионалната електромобилност. За сделката стана ясно преди дни, когато най-голямата румънска петролна и газова група OMV Petrom заяви, че инвестира 1,3 млн. евро в инсталирането на фотоволтаични панели в 40 бензиностанции в страната.

Още по темата

В България станциите ще бъдат инсталирани на OMV обекти, разположени на главни пътни артерии, и ще позволяват зареждане на най-масовите модели електромобили в рамките на 20 минути до час. Първите две такива бързозарядни станции са инсталирани на обектите OMV Даскалово, разположен на автомагистрала „Струма“, и OMV Голямоконарско, разположен на „Голямоконарско шосе“ до Пловдив, и вече оперират. Те са с мощност 50 киловата (kW), което дава възможност за около 40 минути клиентите да заредят до 80% от капацитета на батерията си. Станциите разполагат с конектори CCS (Combined Charging System – европейският стандарт за бързо зареждане) и CHAdeMo (CHArge de MOve – японско-френска разработка за бързо зареждане). Плащането може да се извърши и чрез Eldrive App.

„Въпреки че изкопаемите горива ще продължат да играят основна роля в близкото бъдеще, електромобилността вече печели все по-голяма популярност, особено при пътувания на къси разстояния“, коментира Дeчeбaл Tyдop, ритейл мениджър на OMV България, цитиран в прессъобщение.

„За собствениците на електромобили добре развитата мрежа от зарядни станции е също толкова важна, колкото и бързото зареждане. В този смисъл партньорството с „Елдрайв" е израз на стремежа ни в най-пълна степен да отговорим нуждите на нашите клиенти, като в същото време е и в унисон със стратегиите за устойчиво развитие и устойчива мобилност“, посочва Тудор.

„Това партньорство е много важна стъпка в развитието както на нашата мрежа, така и на електромобилността в региона“, коментира от своя страна Стефан Спасов, изпълнителен директор на "Елдрайв".

„Инсталирането на тези бързозарядни станции ще позволи на собствениците на електромобили да пътуват спокойно както по междуградската пътна мрежа в България, така и във и до Румъния“, допълва Спасов.

Откриването на първите бързозарядни станции на OMV се случва в момент, в който се наблюдава засилен интерес към хибридните и електрическите автомобили в България.

Според последните данни на Пътна полиция общо 2721 са регистрираните електромобили към края на месец април 2020 г., което е с 290 повече в сравнение с края на декември 2019 г. Регистрираните хибридни модели пък са се увеличили с близо 3000 и вече наброяват 10 074, като много от тях са плъг-ин и също имат нужда от зарядни станции.

OMV Petrom е най-голямата енергийна компания в Югоизточна Европа, с годишно комбинирано производство на въглеводороди в размер на 55,4 млн. барела петролен еквивалент през 2019 г. и капацитет за рафиниране от 4,5 млн. тона годишно. Групата присъства на пазара на дребно на петролни продукти в Румъния и съседните страни чрез 800 бензиностанции в края на март 2020 г. с две марки - OMV и Petrom.

Базираната в Австрия OMV Aktiengesellschaft притежава 51,011-процетен дял в OMV Petrom. Румънската държава, чрез енергийния министър, притежава 20,639% от OMV Petrom, Fondul Proprietatea държи 9,998%, а 18,352% се търгуват на Букурещката и Лондонската фондова борса.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Новият модел на Tesla европейско производство вероятно ще е малък хечбек