IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Opel изтегля 100 000 автомобила заради разследване за вредни емисии

Причината е открит софтуер, с който е възможно да бъдат променяни данните за вредни емисии на автомобилите на компанията

21:51 | 15.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германското министерство на транспорта съобщи в понеделник, че ще поиска изтеглянето на 100 000 автомобила Opel в рамките на разследване за вредни емисии. Новината идва, след като по-рано през деня разследващи проведоха обиск в офиси на производителя.

Германската служба за контрол на превозните средства KBA е открила през 2015 г. четири софтуерни програми, способни да променят данните за отделени вредни емисии, и е наредила на Opel да ги премахне от автомобилите си, се посочва в съобщението на транспортното министерство, цитирано от Ройтерс.

„След като пето софтуерно устройство беше открито в началото на 2018 г., което според КВА е незаконно, в момента се провежда официално разследване с цел налагане на задължително изтегляне за моделите Cascada, Insignia and Zafira“, се казва в изявлението.

От Opel посочиха, че сътрудничат на властите, но не могат да коментират подробности от разследването.

От транспортното министерство заявяват още, че от автомобилния производител са забавили действията си във връзка с разследването. Властите също така допълват, че KBA е съобщила на прокуратурата във Франкфурт за наличието на софтуерното устройство още през април.

„Официалното изтегляне на засегнатите близо 100 000 превозни средства ще се състои скоро“, допълват още от ведомството.

Германската прокуратура проведе обиск на офисите на Opel в Рюселсхайм и Кайзерслаутерн по-рано в понеделник. От прокуратурата във Франкфурт заявиха, че разследват 95 000 превозни средства, оборудвани с двигатели Euro 6d.

PSA Group, която е собственик на марките Opel и Vauxhall, отказа коментар.

Моделите Insignia, Zafira и Cascada са разработени по времето, когато двете компании все още са собственост на General Motors, които ги продават на PSA Group през 2017 г.

От Opel признаха през 2016 г., че моделът Zafira съдържа софтуер, който при определени обстоятелства изключва системата за отработени газове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още