IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Opel: Няма да закриваме заводите в Германия

Ръководителят на марката увери, че заводите в Рюселсхайм, Айзенах и Кайзерслаутерн ще продължат да работят въпреки прехода към електрическа мобилност

12:06 | 02.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германските заводи на автомобилния концерн Opel не са застрашени от закриване, заяви главният изпълнителен директор на марката, част от групата Stellantis, Уве Хохгешурц, цитиран от Automotive News Europe.

"Запазваме всички заводи. Рюселсхайм, Айзенах и Кайзерслаутерн са и ще останат наши фабрики в Германия", изтъкна Хохгешурц в интервю за германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Въпреки това конкурентоспособността на заводите ще трябва да бъде преразгледана, добави той.

През януари Opel стана част от Stellantis, която беше сформирана след сливането на PSA Group с Fiat Chrysler Automobiles. В германската преса се спекулира за бъдещето на местните фабрики на Opel заради свръхкапацитета, с който се сблъсква новия автомобилен производител в Европа.

Хохгешурц сподели, че със своите 15 000 служители Opel е „готов за бъдещето, както никога досега през това хилядолетие“.

В същото време той посочи, че компанията ще трябва да продължи да се променя.

„Ще имаме нужда от по-малко работни места за механици, но ще открием нови, които ще бъдат свързани с химия или софтуер“, изтъкна Хохгешурц, визирайки прехода към свързани, електрифицирани превозни средства.

Той отбеляза, че една електрическа кола се нуждае от по-малко компоненти и изграждането ѝ е свързано с различен тип производствена дейност в сравнение с автомобилите с двигатели с вътрешно горене.

През юли Opel заяви, че ще електрифицира своето портфолио в Европа до 2028 г.

Бъдещето на завода на Opel в Айзенах предизвиква безпокойство сред работническите организации, тъй като производството в това съоръжение се намира в застой поради липсата на полупроводници.

Хохгешурц обаче отхвърли опасенията, че производството може да не бъде възобновено.

„Нашият план все още цели да възобновим производството в началото на следващата година, ако ситуацията с доставките го позволява“, посочи той пред Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Opel е единствената германска автомобилна марка в групата на Stellantis, която управлява още компании като Fiat, Peugeot и Citroen.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още