IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Opel планира да съкрати до 4100 работни места, за да намали разходите си

Концернът предвижда да закрие най-малко 2100 позиции до 2025 г. и още 2000 до 2029 г.

11:34 | 14.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският автомобилен производител Opel, който се намира под шапката на PSA Group, планира да съкрати до 4100 работни места, съобщава Ройтерс, позовавайки се на източник, запознат с въпроса. По този начин концернът ще се присъедини към другите големи автомобилни компании, които предприемат подобни мерки на фона на забавянето на ръста при продажбите и проблемите около прехода към по-чисти технологии. 

Opel ще премахне най-малко 2100 позиции до 2025 г. и може да предприеме мерки за намаляване на още 2000 работници два пъти за още четири годишни до 2029 г., посочва източникът. Според него автомобилният производител ще информира служителите във в рамките на днешния ден.

4100 работни места реално представляват около 14% от работната сила на Opel от около 30 000 служители.

Говорител на PSA отказа коментар. След тази новина акциите на PSA поевтиняха, като към 11 ч. българско време те отписват 0,92%.

Въпреки че PSA вдъхна живот на Opel, след като го закупи от General Motors Co. през 2017 г., представителите на германската автомобилна индустрия започнаха своеобразно състезание, в което искат да докажат, че са готови да отговарят на по-строги стандарти относно емисиите на парникови газове, които е почти невъзможно да се посрещнат без преминаване към електрически автомобили. Загърбването на двигателя с вътрешно горене, който именно в Германия е изобретен, ще доведе до значителни икономии за сектора, тъй като електромобилите изискват по-малко части и по-малко работна ръка за своята изработка.

Производителите на автомобили ще елиминират над 80 000 работни места през следващите години, според данни на Bloomberg News, събрани през декември. PSA обяви плановете си в края на миналата година да се слее с Fiat Chrysler Automobiles NV, като подчерта, че в резултат на сделката няма да бъдат затваряни производствени центрове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още