IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Opel пуска в продажба новия Astra с комби вариант и плъгин хибридна опция

Пазарният дебют на новата версия се очаква да бъде през 2022 г.

14:06 | 13.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Следващото поколение Opel Astra ще се предлага с плъгин хибриден двигател и ще има комби версия, заяви изпълнителният директор на Opel/Vauxhall Микаел Лошелер в интервю за Automotive News Europe.

Автомобилът ще се базира на платформата на компанията-майка Stellantis EMP2, използвана и при новия Peugeot 308, който се очаква да бъде пуснат в продажба през втората половина на годината. Пазарният дебют на Astra ще бъде през 2022 г.

„Очевидно споделяме една и съща платформа, което е от голяма полза за нашата компания“, изтъква Лошелер.

Новият Astra ще разполага с бензинова, дизелова и плъгин хибридна версия, добавя той. Комби версията също ще бъде налична заедно с хечбека. 

Лошелер не коментира дали Astra ще последва примера на Peugeot 308 и ще предложи напълно електрическа версия и на малкия кросоувър Mokka, както и на някои търговски превозни средства.

През 2020 г. Astra се класира на девето място в класацията за европейските продажби в сегмента на компактните автомобили с продадени 70 008 броя, което представлява спад от 48% спрямо данните за 2019 г., изчисляват от JATO Dynamics.

Лидер в сегмента е Volkswagen Golf с 283 651 продажби. Общите продажби в тази категория възлизат на 1 723 367 броя, което е спад от 22% спрямо предходната година.

Компактните автомобили представляват третия по големина клас в Европа след сегмента на малките коли и кросоувърите.

През 2019 г. Opel обяви, че новият Astra ще бъде произвеждан в родния завод на марката в Рюселсхайм, Германия. Последният вариант на модела е изграден във фабриките на Opel в Полша и Англия.

Полското съоръжение ще премине към производство на големи микробуси за различни марки под чадъра на Stellantis от тази година, докато английската фабрика продължава да бъде обект на дискусии между концерна и британското правителство, което настоява компанията да започне изграждане на електромобили.

Лошелер определя разговорите с Лондон като "конструктивни" и заяви, че се надява казусът да бъде приключен скоро. "Надяваме се, че ще можем да приключим това възможно най-скоро. Мисля, че колкото е по-скоро, толкова по-добре за всички", допълва той.

Евентуалното изграждане на изцяло електрически Astra може да бъде разположено в английското съоръжение, като се има предвид, че тя може да използва платформата VMP на Stellantis, която е предназначена за електромобили.

Фокусът на Opel през 2022 г.

Пускането в продажба на новия Astra е част от фокуса на Opel върху екологизирането на портфолиото, след като марката представи своя кросоувър Mokka, който е базиран на CMP платформата на Stellantis и се предлага в електрически вариант.

Очаква се плъгин хибридната версия на Astra да има същите спецификации като Peugeot 308.

Кросоувърът на френската марка с плъгин двигател ще предлага 225 конски сили мощност, като съчетава бензинов двигател с мощност 180 к.с. и електрически мотор от 81 кВт. По-евтината версия на 308 ще предложи 180 к.с. за бензиновия двигател и отново 81-киловатов електрически мотор.

Peugeot споделя, че пробегът на 308 на електричество с едно зареждане достига 60 км.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още