IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Opel ще разчита на временно наети работници за производството на новия Astra

Концернът се сблъсква с недостиг на работна ръка, след като много от служителите му в Германия попаднаха под карантина след заразяване с коронавирус

22:06 | 04.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна марка Opel планира да наеме няколкостотин работници на временен трудов договор, които да помогнат за производството на новата версия на модела Astra, заяви говорител на компанията пред германския вестник Wirtschaftswoche. Така концернът, част от групата на Stellantis, иска да компенсира липсата на работници, карантинирани заради коронавирус. 

Марката, която управлява три завода в Германия, съкрати 2100 позиции между 2020 г. и 2022 г., след като договорите на въпросните служители изтекоха, без да бъдат подновявани.

Временните работници ще бъдат използвани от Opel в завода на компанията в Рюселсхайм, за да помогнат за увеличаването на производството на новия Astra L, изтъква говорителят пред Wirtschaftswoche, цитиран от Ройтерс.

В началото на януари Opel възобнови производството в завода си в Айзенах, Германия, след пауза от повече от три месеца поради липсата на части, в това число и на полупроводници.

Първият SUV на Opel Grandland слезе от производствената линия в четвъртък сутринта, посочват от компанията, част от групата Stellantis, в която влизат още Peugeot, Fiat, Alfa Romeo, Chrysler, Jeep и др.

Двете фабрики станаха повод за спорове между ръководството и работниците на компанията, след като през септември Stellantis заяви, че структурата на отделни предприятия може да се окаже по-ефективна и гъвкава, след като германският вестник Handelsblatt съобщи, че се обмисля подобен вариант за двете фабрики.

По-късно Stellantis посочи, че Opel ще запази съоръженията в Рюселсхайм и Айзенах. Работническите организации и някои политици в Германия разкритикуваха групата заради плановете ѝ относно заводите. Според тях не е ясно дали тези съоръжения ще бъдат законно отделени от бизнеса на Opel и дали производството на Grandland ще бъде върнато в Айзенах.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още