IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оперативният директор на Nissan: Поели сме курс към печалба и електрификация

Въпреки това компанията очаква двуцифрен спад в производството заради проблемите в глобалните вериги на доставка, предупреждава Ашвани Гупта

11:27 | 07.12.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Възстановяването на печалбата на японския автомобилен концерн Nissan Motor Co. и инвестиционните му планове за преход към електрически превозни средства поставят компанията на правилния път към бъдещ растеж, заяви пред Bloomberg главният оперативен директор Ашвани Гупта. 

„Оперативната ни печалба е положителна и когато говорим за електрификация, това е от значение“, каза Гупта.

Неговите коментари следват обявената от Nissan стратегия през миналата седмица, която предвижда инвестиции от 2 трлн. йени (17,6 милиарда долара) през следващите пет години за електрифициране на голяма част от продуктовата гама на концерна.

В понеделник бившият главен изпълнителен директор на Nissan Карлос Гон, който беше отстранен от компанията след обвинения във финансови злоупотреби преди три години, заяви, че автомобилната индустрия преминава през монументална промяна към електрически автомобили и постави под въпрос способността на сегашното ръководство на Nissan да помогне на концерна да излезе печеливш от този процес.

Гупта от своя страна подчерта финансовото възстановяване на компанията. Nissan обяви миналия месец, че се стреми към оперативна печалба от 180 милиарда йени за настоящата фискална година, приключваща в края на март 2022 г., което би представлявало първата годишна печалба на компанията от три години насам.

Що се отнася до електрификацията, „говорим за инвестиране на 2 трилиона йени за пускане в продажба на 23 продукта“, изтъкна Гупта. „Това е достатъчно добре по отношение на устойчивия растеж за Nissan“, добави той.

Nissan разпределя „производството на печеливши пазари и пазари, където клиентите чакат“, изтъкна още Гупта в отговор на въпрос относно съкращенията на производството поради пандемията от коронавирус, чието разпространение наруши доставките на чипове и суровини за автомобилните производители по целия свят.

Запитан дали Nissan ще се сблъска със съкращения, подобни на тези от октомври, Гупта заяви, че ще има спад на производството, който най-вероятно ще е двуцифрен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
абе защо наемате индийци ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още