IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орязаното IPO на Volvo стана едно от най-големите в Европа за 2021 г.

Книжата поскъпнаха с до 13% по време на сутрешната търговия на борсата в Стокхолм, надминавайки цената от листването от 53 крони

15:32 | 29.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Акциите на Volvo Cars поскъпват по време на търговския дебют на борсата в Стокхолм, след като компанията успя да набере 20 млрд. крони (2,3 млрд. долара) при първичното си публично предлагане (IPO), съобщава Bloomberg.

Книжата поскъпнаха с до 13% по време на сутрешната търговия на борсата в Стокхолм, надминавайки цената от IPO-то от 53 крони, което оцени компанията собственост на Zhejiang Geely Holding Group Co. на 158 млрд. крони.

Успешният дебют става факт, след като производителят реши да намали обема на предлагането с една пета и постави цената в дъното на преди това зададения диапазон. Стъпката се наложи, след като инвеститорите приеха с недоверие възможността Geely да запази по-голяма част от правото си на глас в управлението. Впоследствие китайската компания се съгласи да отпусне контрола си върху производителя.

Но дори и с намален размер, листването на Volvo Cars е една от водещите сделки в Европа тази година и е важен барометър за подкрепата на инвеститорите за прехода към електрически автомобили. Това е и най-голямата продажба в Швеция, откакто телекомът Telia стана публичен през 2000 г.

Volvo Cars планира да продава само напълно електрически автомобили до края на това десетилетие и да изгради завод за батерии в Европа. Компанията иска да използва средствата от първичното публично предлагане, за да увеличи производствения си капацитет и почти да удвои годишните си продажби до 1,2 млн. превозни средства до 2025 г.

Под крилото на Geely Volvo успя да отбележи положителен обрат след продължителнето изнемогване като част от Ford Motor Co. Особен успех компанията има със SUV модели като XC90 и по-малкия XC60.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още