IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още две германски провинции обмислят да съдят Volkswagen

Хесен и Баден-Вюртемберг планират да заведат дела за нанесени щети заради манипулираните тестове за вредните емисии

15:39 | 03.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германските провинции Хесен и Баден-Вюртемберг обмислят да се присъединят към Бавария и да съдят Volkswagen за нанесени щети заради манипулираните тестове за вредните емисии, съобщи Ройтерс.

Баден-Вюртемберг, където се намират централата на Daimler и на Porsche - бранд на VW, обмисля съдебни действия, заяви говорителка на финансовото министерство на провинцията. По думите ѝ провинцията е държала 65 хил. привилегировани акции в компанията, когато скандалът е избухнал през септември миналата година.

Властите в Хесен също обмислят да предприемат съдебни мерки срещу VW. Същевременно Шлезвиг-Холщайн, Северен Рейн-Вестфалия, Райнланд-Пфалц и Берлин казват, че не планират такива стъпки. 

Федералното министерство на финансите също съобщава, че няма такива намерения.

Срещу VW се водят съдебни дела в САЩ, Южна Корея и други държави. Автомобилният производител е изправен пред разходи за милиарди долари заради скандала с вредните емисии, който е най-големият в историята на компанията.

Баварският провинциален пенсионен фонд за публичните служители изгуби около 700 хил. eвро, след като акциите на компанията се сринаха през септември миналата година. Фондът заяви във вторник, че планира през септември да подаде иск в регионалния съд в Брауншвайг, провинция Долна Саксония. Там се намира и Волфсбург, където е централната на Volkswagen.

Към 15:30 часа българско време акциите на компаниите поевтиняват с малко на 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още