IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oще един конкурент на Duster излиза на пазара

Беларуско-китайска компания пуска кросовър за 11 000 долара

13:29 | 17.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:</em> Geely</p>

Снимка: Geely

Беларуско-китайската автомобилна компания „Бел Джи” ще пусне два нови модела през тази година, съобщи изданието Onliner.by. Става дума за кросовъри, по-малкият от които - Geely LC Cross, ще бъде директен конкурент на продавания в Русия под марката Renault - Duster.

Производителят ще се опита да наложи модела на руския пазар, като цената му ще бъде доста привлекателна – около 11 000 долара. Тя обаче ще е такава само за версията с предно предаване, оборудвана с 1,3-литров бензинов двигател с мощност 86 к.с. и 5-степенна механична скоростна кутия. От „Бел Джи” твърдят, че разходът на тази версия е 7,1 л/100 км.

Geely LC Cross ще се появи още до края на пролетта, а до края на годината трябва да започне производството и на по-големия Geely Emgrand X8. С тях произвежданите в Беларус модели на китайския производител ще станат 4, след като в завода на БелАЗ в Борисов вече се сглобяват седанът SC7 и кросовърът Emgrand X7.

Плановете на съвместното предприятие са доста амбициозни, като се предвижда до 2019 г. на територията на бившата съветска република да бъде изграден нов завод, чийто обем на производство ще бъде 120 000 автомобила на година. От тях 90% ще бъдат предназначени за износ.

„Бел Джи” е създадена през 2011 г., като 50 % от нейните акции са притежание на БелАЗ, а 32,5 % на китайската Geely. Останалите 17,5 % се държат от друга съвместна китайско-беларуска компания – „Союзавтотехнологии”, която произвежда компоненти за автомобили.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още