IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Nikola продаде акции в компанията за 49 млн. долара

Тревър Милтън се раздели с книжата в момент, когато стартъпът за електрически камиони е изправен пред разследвания

12:14 | 03.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Ash Ponders/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ash Ponders/Bloomberg

Основателят на изпадналия в затруднение стартъп за електрически камиони Nikola е продал акции в компанията на стойност 49 млн. долара. За трансакцията стана ясно късно в петък, предава Financial Times.

Тревър Милтън, който се оттегли като изпълнителен председател преди седем месеца след доклад на продавач на късо и обвинения в интернет, е продал 3,5 млн. акции на Nikola в сряда на цена от 13,89 долара всяка. Сделката се появи на сайта на Комисията по ценните книжа и борсите два дни по-късно след края на работния ден, което показва желание да се избегне публичност на продажбата.

Цената е над 52-седмичното дъно от 10,51 долара, но е нищожна в сравнение с връхната точка на цената на акциите на Nikola от 93,99 долара през юни м. г.

Базираната във Финикс, щата Аризона, компания е отказала коментар.

Както американското министерство на правосъдието, така и SEC разследват Nikola, която беше определена от продавача на късо Hindenburg Research като „сложна измама“. Компанията оспорва определението, но признава, че много от изявленията на Милтън за напредъка и техническите възможности на Nikola са били изцяло или частично неверни.

Компанията възнамерява да продава електрически камиони на клиенти, които след това ще плащат абонамент, за да използват планираната от Nikola мрежа за зареждане с водород.

Компанията привлече вниманието миналото лято, когато стана публична чрез сливане с компания със специално предназначение (SPAC). Нейното име е свързано с производителя на електромобили Tesla (и двете компании са кръстени на изобретателя Никола Тесла) и освен това основателят й има сходна страст към Twitter като Илон Мъск.

General Motors съобщи през септември, че ще придобие дял от компанията, но след доклада на продавача на късо и последвалите проверки сделката беше сведена до по-малко споразумение за снабдяване на стартъпа.

В свои интервюта, в прессъобщения и в социалните мрежи Милтън правеше смели изказвания за Nikola. Сред твърденията, които сега компанията обявява за неверни, бяха уверението на Милтън, че първият камион, Nikola One, е напълно функционален. Видео, претендиращо, че показва камиона „в движение“, в действителност е показвал как се движи надолу по хълм.

Nikola опитва да се отърси от управлението на Милтън. Компанията се отказа от план да произвежда пикап с GM и закри подразделение за производство на високопроходими превозни средства и плавателни съдове. Но тя трябва да плати 8,1 млн. долара до момента по негови съдебни разходи.

Милтън остава най-големият акционер в Nikola с 21% от компанията. Главния изпълнителен директор Марк Ръсел притежава втория по големина дял от малко под 11%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още