IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Spotify инвестира в конкурент на Tesla

Даниел Ек подкрепи базираната в Стокхолм Northvolt

22:05 | 29.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Снимка:  Patrick T. Fallon/Bloomberg

Основателят и главен изпълнителен директор на Spotify Даниел Ек инвестира в шведската компания за батерии Northvolt, която изгражда собствен завод в Европа, пише CNBC.

Базираната в Стокхолм Northvolt днес обяви, че е набрала 600 млн. долара от Ек, шведската бизнесдама Кристина Стенбек и институционални инвеститори като Baillie Grifford, Baron Capital Group, Bridford Investments Limited, Norrsken VC и PCS Holding. Досегашните акционери Goldman Sachs Merchant Banking Division, IMAS Foundation, Scania и Volkswagen също са участвали в кръга.

Инвестицията в конкурент на Tesla се случи само седмица, след като Ек обеща да инвестира 1 млрд. евро (1,2 млрд. долара) от личното си състояние в компании от Европа. Според Forbes богатството на Даниел Ек възлиза на 3,7 млрд. долара, което подсказва, че той е готов да насочи една трета от средствата си към европейски технологични фирми.

Основаната през 2016 г. Northvolt има за цел да разработи най-зелената литиево-йонна батерия в света. Компанията, създадена от двама бивши директори на Tesla, иска нейните батерии да се ползват от новите електромобили, произвеждани от най-големите европейски компании в сектора.

В момента фирмата е в процес на изграждане на собствен завод, в който да произвежда батериите си. Тя очаква да започне производство през 2021 г.

Northvolt, която вече има около 800 служители, твърди, че ще използва новото финансиране, за да увеличи броя на батерийните клетки и системи, които може да произвежда. Освен това капиталът ще ѝ позволи да удвои размера на своите лаборатории.

През юни миналата година компанията набра 1 млрд. долара от Volkswagen, BMW и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още