IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Velodyne напуска след конфликт с ръководството

Според Дейвид Хол основателите на SPAC компанията, с която Velodyne се сля през септември, са се опитали да ограничат ролята му в управлението на бизнеса

11:25 | 11.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на сензори за автономно шофиране Velodyne Lidar Inc., който излезе на борсата през септември чрез сливане с компания със специално предназначение (SPAC), се сблъсква със сериозно препятствие, след като основателят на стартъпа Дейвид Хол подаде оставка миналия месец, критикувайки управлението и стратегията на Velodyne, съобщава Bloomberg.

„Твърдо вярвам, че бордът е насърчил антиакционерна култура и че корпоративното управление на Velodyne Lidar е нарушено“, посочва Хол в писмо до директорите, изпратено на 9. март, в което  той коментира причините за напускането си. „За да бъда напълно ясен: избрах да подам оставка, защото изпитвах многобройни притеснения относно стратегическата посока и настоящото ръководство на Velodyne Lidar“, изтъква още той. 

Базираната в Сан Хосе, Калифорния, компания е един от водещите производители на сензори, използвани в автомобилната индустрия за изграждането на технология за автономни превозни средства, която излезе на борсата чрез сливане със SPAC компания, основана от Джим Граф и Майкъл Дий. 

Интересът към сливания със SPAC дружества като по-лесен вариант за листване нарасна значително през тази година. Само през миналата година този тип компании успяват да наберат 83,3 млрд. долара от инвеститорите, сочат данни на Bloomberg, спрямо 13,6 млрд. долара през 2019 г.

Досега през 2021 г. SPAC компаниите са набрали над 70 млрд. долара.

За Хол сливането със SPAC е грешка. В писмото си до борда на директорите той споделя, че Джим Граф и Майкъл Дий "са искали да ограничат участието ми в избора на продукти, които се разработват, както и по отношение на договорите и развитието на бизнеса“.

Хол изтъква, че той и съпругата му, бивш главен маркетингов директор в компанията, Марта Тома Хол, са били подложени публично на "необосновани обвинения, които категорично опровергаваме".

В отговор Velodyne Lidar заявява, че „силно вярва, че писмото на Дейвид Хол съдържа редица фалшиви обвинения, неверни твърдения и неточности и не е съгласна с твърденията му“.

Миналият месец дружеството заяви, че Хол и съпругата му са заменени след разследване от надзорната комисия, което установява, че те „се държат неадекватно по отношение на процесите в борда и дружеството и не успяват да работят с уважение, честност, почтеност и откровеност в отношенията си с фирмените служители и с директорите".

Хол, който заяви, че притежава 54,7% от обикновените акции на компанията, заяви, че бордът „е насърчил антиакционерна култура“, като се позовава на решението си да „подпечата“ решението за увеличаване на възнаграждението на главния изпълнителен директор Ананд Гопалан, въпреки че компанията отчете слабо четвърто тримесечие и не успя да отговори на очакванията за прогнозите за края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още