IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От средата на 2022 г. всички нови автомобили в ЕС ще са с модерни системи за безопасност

Задължителни ще бъдат системите за интелигентно регулиране на скоростта, за вниманието на водачите и за записване на инциденти

22:49 | 08.11.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От средата на 2022 г. всички нови автомобили на пазара в Европейския съюз (ЕС) ще трябва да бъдат оборудвани с модерни системи за безопасност.

След постигнатото през март споразумение с Европейския парламент Светът на ЕС прие регламент по отношение на общата безопасност на моторните превозни средства и защитата на пътниците и уязвимите участници в движението по пътищата, чиято цел е значителното намаляване на броя на жертвите по пътищата, посочва се в съобщение на Съвета.

Всички моторни превозни средства ще трябва да разполагат с интелигентно регулиране на скоростта, улесняване монтирането на блокиращо устройство при употреба на алкохол, предупредителни системи за сънливостта и вниманието на водача, усъвършенствани предупредителни системи за отклонението на вниманието на водача, аварийни стопсигнали, детектор при заден ход, записващи устройства за инциденти, прецизна система за следене на налягането в гумите.

За леките автомобили и микробусите ще се изискват още усъвършенствани системи за аварийно спиране, аварийни системи за поддържане на лентата, разширени зони за защита на главата от удар, които могат да смекчат нараняванията при сблъсък с уязвими участници в движението като пешеходци и велосипедисти.

Камионите и автобусите ще трябва да бъдат проектирани и произвеждани така, че значително да намалеят зоните без видимост около превозното средство. Те ще трябва да бъдат оборудвани и с модерни системи за засичане на пешеходци и велосипедисти в непосредствена близост до превозното средство.

Регламентът дава възможност на Комисията да въведе специфични правила за безопасността на превозните средства, задвижвани с водород, и на автоматичните превозни средства. В по-общ план той предвижда възможност за Комисията да актуализира новите спецификации, за да се вземе предвид бъдещото развитие на технологиите.

Регламентът ще започне да се прилага 30 месеца след влизането му в сила. За ограничен брой елементи е предвидена по-късна дата на прилагане, за да могат автомобилостроителите да адаптират производството си към новите изисквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
Petar2015
преди 4 години
Свърх-регулация клоняща към абсурд. Водачът ще дава алкохолна проба, за да включи автомобила си ли? Направо да си кажат "искаме роботи, не искаме шофьори".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още