IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчетът на Hyundai не отговори на очакванията за печалбата

Оперативната печалба на компанията е в размер на 397 млрд. южнокорейски вона – значително под средната прогноза на анализаторите за 444 млрд. вона

14:18 | 24.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Автомоблният производител Hyundai Motor Co. отчете резултати за третото тримесечие, които не можаха да отговорят на очакванията на анализаторите. Това се дължи основно на продължаващия спад на търсенето в Китай, както и допълнителните разходи за уреждане на съдебни дела във връзка с предполагаеми проблеми с двигателите на някои от колите на марката.

Оперативната печалба на компанията е в размер на 397 млрд. южнокорейски вона (324 млн. долара) – значително под средната прогноза на анализаторите за 444 млрд. вона. Нетната печалба, от своя страна, е в унисон с прогнозите, а продажбите дори се оказаха над очакванията.

На южнокорейския пазар в рамките на борсовата сесия акциите на Hyundai поскъпнаха с над 0,8%.

Hyundai е под натиск да предприеме действия по възстановяване на дейността си в Китай, като една от възможностите е за преструктуриране, за да отговори на отслабващото търсене на най-големия автомобилен пазар в света.

Междувременно бъдещият председател на компанията Чунг Ю Сун постепенно прехвърля фокуса на Hyundai върху нови продукти като електрически превозни средства, увеличавайки притесненията сред инвеститорите, че ръстът на печалбата може да бъде ударен от ръст в разходите за нови разработки. От компанията съобщиха, че до 2025 г. тя ще разполага с 16 електрически модела спрямо 10 сега. Все още електрическите автомобили, обаче, не привличат толкова много потребители най-вече от притеснения за високи цени на електроенергията и ограниченията за шофиране с едно зареждане.

В същото време уреждането на съдебни дела в САЩ и Южна Корея доведоха до еднократен разход от около 600 млрд. вона през третото тримесечие. Производителят на автомобили съобщи, че осигурява доживотни гаранции и други компенсации за решаване на проблемите с двигателите Theta II. Дъщерната Kia Motors Corp. също имаше разход от 310 млрд. вона заради същия проблем, но въпреки това компанията успя да отчете приходи за тримесечието, които надминаваха очакванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още