IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Падащата цена на бензина в САЩ води до скок в продажбата на коли

Ноември е бил най-добрият месец за производителите на автомобили в страната за последните 11 години

11:00 | 03.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Стабилизираната икономика, щедрите отстъпки и ниските цени на бензина привличат клиентите в шоурумите в САЩ. Продажбите на нови коли за ноември са достигнали 1,3 млн., което е над очакваните 1,27 млн. Месецът е най-добрият за продажбите на коли в САЩ за последните 11 години, съобщава Yahoo Finance.

Производителите на коли се подготвят за повече приходи този месец. Перспективата бензинът да поевтинее до 2 долара за галон подтиква американците да продължават да харчат и да преминат към по-големи и по-мощни модели.  

General Motors Co, Chrysler Group, Toyota Motor Corp и Honda Motor Cо обявиха увеличение на печалбите за ноември, а Ford Motor Co и Nissan Motor Co имаха малък спад. И шестте компании са се представили по-добре от очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс. 

Цените на горивото и промоциите, свързани с „Черния петък“ помогнаха на продажбите на коли, смята президентът на онлайн магазина TrueCar.com Джон Крафчик. Той заяви, че средната стойност на транзакция при пикапите на пълна цена за пръв път е надминала 40 000 долара този ноември.

„Психологически, когато хората видят цените да падат под 3 долара [за галон], това изпраща много, много позитивни вълни в мисленето на всички”, заяви директорът по продажбите на Nissan за Северна Америка Фред Диаз. “Всеки се чувства супер и си казва „ОК, това е истина. Време е да стана и да си купя каквото искам”.

Това, което американците искат, са големи и скъпи модели, като Cadillac Escalade, чиито продажби скочиха с 91% миналия месец, или Lincoln Navigator (с 88%). Янките имат по-малък интерес към малките икономични коли като Ford Fiesta, който отбелязва спад от 26% за този месец, или хибриди като Toyota Prius (надолу с 14%).

Средната цена на бензина падна до 2,76 долара за галон, което е с 94 цента по-малко от тазгодишния пик от 3,70 долара на 26 април. Тази цена е и най-ниската от 5 октомври 2010 г., показват данни на AAA show, цитирани от Bloomberg. Средната цена на бензина пада в 62 последователни дни - най-дългият период от 2008 г., според ААА.

В някои части на САЩ бензинът ще падне до 2 долара за галон до Коледа, заяви в интервю миналата седмица старши петролният анализатор в GasBuddy Organization Патрик Дехаан. “Това не е никакво предсказание. Това ще се случи със сигурност”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още