IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Panasonic планира да строи завод за батерии в Норвегия

Доставчикът на Tesla проучва възможността заедно с Equinor и Norsk Hydro, като се очаква новата фабрика да снабдява с батерии завода на Tesla край Берлин

21:21 | 18.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bridget Bennett/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg

Доставчикът на батерии на американския автомобилен концерн Tesla, японската компания Panasonic, ще проучи възможностите за изграждане на фабрика за литиево-йонни батерии в Норвегия съвместно с Equinor и Norsk Hydro, съобщава Automotive News Europe. 

Съоръжението ще изгражда технологични продукти на Panasonic с фокус върху европейския пазар за електрически превозни средства, изтъкват от японската компания.

Заводът може да доставя цилиндрични батерии за първия европейски завод за автомобили на Tesla близо до Берлин, който трябва да бъде готов и въведен в експлоатация през следващото лято, посочва говорител на Panasonic.

Компаниите, ангажирани с проекта, ще се свържат с производителите на автомобили и други потенциални клиенти в Европа, както и със съответните органи в Норвегия. Те планират да представят предварителни подробности от своя проект до средата на 2021 г.

Според Арвид Мос, ръководител на отдела за енергетика и корпоративно развитие в Hydro, производството на батерии ще продължи да нараства бързо на фона на глобалните усилия за ограничаване на климатичните промени.

И въпреки че Норвегия до голяма степен зависи от приходите от петролния и газовия бизнес, страната планира да прекрати продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2025 г. Електрическите превозни средства в Норвегия съставляват 60% от месечните продажби на нови автомобили в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още