IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията от коронавируса не спря търговията с електромобили на ЕС

От 2017 г. насам износът на електромобили и хибриди от ЕС расте пет пъти, сочат данните на Евростат

14:34 | 24.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2020 година страните от ЕС са изнесли общо 5,2 млн. автомобила (с бензинови и дизелови двигатели, както и хибриди и електромобили). Вносът достига 3 млн., сочат данните на Евростат.

На този етап основен дял от износа на автомобили от европейските производители са бензиновите двигатели - 64%. Прави впечатление обаче, че въпреки пандемията от коронавируса, която сви търговията в световен мащаб, има съществено увеличение на вноса и износа на електромобили и хибриди.

Източник: Евростат

Спрямо 2017 година износът на електромобили и хибриди отчита почти петорен ръст. В същия период вносът почти се утроява, показват данните на статистиката.

Основният доставчик на електромобили в общността са САЩ и Япония - всяка една от страните държи дял от около 23% от общия внос в ЕС. На следващо място се нарежда Южна Корея (15%) и Великобритания (14%). Около 9% от електромобилите и хибридите, внесени в ЕС, идват от Китай.

Основните дестинации на европейксия износ са Великобритания, която държи дял от 39%, следвана от САЩ (16%) и Норвегия (10%).

През миналата година изнесените от ЕС електромобили още не могат да прескочат дела на дизеловите двигатели. По данни на Евростат дизеловите автомобили заемат 22% от общия износ на автомобили от ЕС. На електромобилите и хибридите се падат едва 14 на сто.

Но в структурата на вноса електромобилите изпреварват дизеловите автомобили - с дял от 30% спрямо 18% за дизеловите двигатели. Малко над половината от внесените в общността автомобили са с бензинови двигатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още