IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Париж въведе забрана за старите коли

Произведените преди 1997 година автомобили няма да бъдат допускани в града

15:37 | 01.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Забраната има за цел да намали смога в града. Снимка: Ройтерс</p>

Забраната има за цел да намали смога в града. Снимка: Ройтерс

Поредната мярка на Франция в борбата със замърсяването на въздуха засяга автомобилите на над 20 години, съобщава Le Monde. Те няма да могат да се движат из улиците на столицата Париж след 1 юли тази година.

След тази дата регистрираните преди 1997 година автомобили ще могат да се движат в града само през почивните дни. Класическите коли не правят изключение, като мярката засяга и мотоциклетите, които са регистрирани преди 2000 година.

Въпросните стари машини представляват едва 10% от автопарка на Париж. Реално обаче те изхвърлят в атмосферата около половината от вредните емисии, сочат изчисленията на местните експерти.

Забраната бе анонсирана през миналата година, като срещна сериозна съпротива. Мотивите бяха, че тя ще лиши най-бедните работещи жители на града от личен транспорт. В крайна сметка обаче промените са приети и влизат в сила от началото на следващия месец.

За да облекчи придвижването на засегнатите жители на града, управата на Париж ще подобри градския транспорт, като ще пусне и нови линии. Освен това правителството на Франция вече обяви сериозни премии за шофьорите, които заменят стария си дизелов автомобил за такъв, задвижван с електричество. Предстои и пускането на огромна флотилия електрически скутери под наем.

В страната се въвежда и система, която класифицира автомобилите в зависимост от нивата вредни емисии, които изхвърлят в атмосферата. Ще се използват "цветни чипове", чрез които машините ще бъдат разделени на шест категории. В първата ще попадат електрическите и водородните коли.

Забраната за 20-годишните автомобили е само първата мярка. До 2020 година в Париж ще бъде задействана забрана и за колите, които са регистрирани преди 2011 г.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още