IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната капитализация на Tesla надмина комбинираната на GM и Ford

Може би е време компанията на Мъск да започне да бъде оценявана като автомобилна, а не като технологична, коментира анализатор

13:10 | 09.01.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За първи път пазарната капитализация на Tesla надмина комбинираната стойност на General Motors и Ford Motor, предава Ройтерс.

Цената на акциите на производителя на електромобили от Силициевата долина се повиши с близо 5% в сряда, приключвайки борсовата сесия на ниво от 492,14 долара за акция. Това повиши пазарната капитализация на компанията до близо 89 млрд. долара, или с 2 млрд. долара повече от сбора от капитализациите на General Motors и Ford, които са съответно 50 млрд. долара и 37 млрд. долара.

Подкрепена от изненадващата печалба за третото тримесечие, напредъка на новия завод в Китай и по-добрите от очакваното доставки на коли за четвъртото тримесечие, стойността на книжата е скочила над два пъти през последните три месеца.

“Има проблемни въпроси, а главният сред тях е как ще изглежда устойчивата рентабилност и кога компанията ще започне да бъде оценявана като автомобилна, а не като технологична“, коментира главният инвестиционен стратег в MainStay Capital Management Дейвид Кудла.

Напредъкът, постигнат от главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, опроверга продаващите на късо и други трейдъри, които очакваха автомобилният производител да бъде изпреварен от отдавна утвърдени автомобилни компании, включително GM и Ford.

Това, което подчертава увереността на инвеститорите в Мъск и бъдещия растеж на компанията му, е, че пазарната капитализация надмина тази на американските конкуренти, въпреки че техният бизнес е много по-голям от този на Tesla. GM и Ford са доставили по над 2 млн. превозни средства в Съединените щати през последната година,в с равнение с 367 500 доставки на Tesla по света.

Въпреки че последните добри новини за Tesla зарадваха феновете ѝ, много анализатори и инвеститори остават песимисти за способността на компанията да генерира печалба дългосрочно.

Tesla многократно не е изпълнявала целите си през последните години, а поведението на Мъск често е обект на критики от страна на регулаторите и акционерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Един ден Тесломанията ще се изучава в учебниците по финанси, редом с лалетоманията. Това поне е сигурно. Вижте разликата в продажбите между Форд, ГМ и това недоразумение. Направили печалба от 143 милиона - цифра несериозна за компания с претенции... след 1.1 МБ загуба в предните две тримесечия. Приходите им от продажби дори намаляват. Акцията може и да се търгува на почти 500 зеленички, но това не означава, че реалната и цена е повече от 5.Всеки може да прави каквото си иска с парите си, това е факт. Ако някой от пишещите по-долу иска да даде 500 кинта за нещо, дето струва 5 кинта, това си е лично негово право и извращение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 4 години
абонирал съм се ютюб канала им зада ги гледам лайф (не като роскосмос на анимация,което май беше грешка де) и ми пращат нотификейшъни на телефона :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
мани , мани ... вчера ли оня ден ли загледах предварителните скици на онова в германия дето са замислили ... чудо ... и смятай , това се случва когато китеника уж води икономическа война с чайниците , той отваря топ завод там ... китеника глобява наред разни германски концерни , той ще отваря топ завод там ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
аз щото вчера го четох :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
това за дилърите на автомобили е специална тема с няколко подтеми ... не е за разговор във форум ... :))) ... вервай ми ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 9
khao
преди 4 години
лесно се критикува като нямаш акъл :):) ... но кво да правиш, все пак повечето критици никога не са работили истинска работа ! :D***zelka не вчера, оня ден беше старта ;) не че има значение, но след две седмици е пред-последния тест на капсулата, до 3 месеца след това е и последния ... после лиценз и бай-бай Съюз! Роскосмос е замръзнал точно на ниво 89та
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 9
georgi_shum
преди 4 години
Изведнъж всички критици на Мъск нещо се покриха, от както акцията мина $350..;)) Преди под статия за Тесла имаше мин. по 10 коментара...А сега скука ;))И като гледам..четът ама не пишат;)Но да ги успокоя.. акцията ще върне скоро пак малко назад, до около $400-420 ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
mick
преди 4 години
За автомобилните компании има ограничения - задължително има отделни дилъри. Те не могат да са дилъри. Има и други ограничения. А за теслата - явно не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 11
zelka007
преди 4 години
"... кога компанията ще започне да бъде оценявана като автомобилна, а не като технологична ..." ами това е риторичен въпрос ... :))) ... те не са автомобилна компания ...- верига зареждащи станции ;- автомобили - от А до Я ;- скоро и камиони ;- батерии - собствени технологични решения и заводи ;- автономно управление - другите са на А-то , те са към К или Л и продължават ;тесла предлагат цялостни решения , а не автомобили ... :))) ... автомобилте са част от това което правят ...АВВА , вчера отново spaceX , отново успешен старт на falcon9 , поредната порция спътници за starlink , първата степен се използва за трети път успешно . да те зарадвам все пак с нещо , не са успели да уловят топлинните щитове и обтекателя , спуснали са ги с парашути , но смятат , че ще могат да ги ползват пак ... скука ... как е в роскосмос ? или в автоваз ? дай некой клип да се посмеем ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още