IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната капитализация на Tesla падна до 364 млрд. долара

Публичните производители на електромобили са заплашени от краткосрочно поевтиняване на акциите при евентуална победа на републиканците в битката за Сената

21:55 | 30.10.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарната капитализация на американския производител на електромобили Tesla Inc. се сви до най-ниската си стойност от 24 септември насам. Стойността на концерна намалява до 364,90 млрд. долара, след като на 31 август тя нарасна до рекордните 465,2 млрд. долара, става ясно от диаграма на сайта Ycharts.

Електрическите превозни средства са един от най-добре представящите се в борсово отношение сектори през тази година. Но докато този сектор продължава да регистрира впечатляващи ръстове, съществува едно събитие, което може да сложи край на това рали – загуба на демократите в битката за Сената.

Реализацията на плана на Байдън за по-екологична икономика и оползотворяване на 2 трлн. долара в чисти технологии ще зависи от това дали демократите ще успеят да спечелят мнозинство в Сената. Неговият план е особено щедър към електрическите превозни средства, като предвижда да бъдат изградени 500 хил. зарядни станции за електромобили в цялата страна.

Tesla Tesla

Рискът това планът да не се осъществи е голям, особено като се има предвид, че сред демократите има представители, които не подкрепят идеята на Байдън.

Някои инвеститори вече се пренасочват към продажба на държаните от тях акции в компании като Tesla, опасявайки се от подобен развой.

Джеймини Десай от Stock News препоръчва на инвеститорите да се насочат към китайските производители на електромобили като NIO и LI Auto, тъй като акциите на тези компании се представят по-добре от книжата на американските им конкуренти през годината.

Опасността републиканците да запазят контрола в Сената може да доведе до краткосрочна борсова реакция на поевтиняване на акциите на Tesla, смята Десай. Въпреки това много бичи настроени трейдъри могат да възприемат ситуацията като възможност за покупка на още акции на компанията заради нейната водеща позиция в сегмента на електрическите превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 3 години
Нищо страшно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още