IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната оценка показва, че Tesla не планира да предаде електромобилния трон

Сега инвеститорите гледат към предстоящия финансов отчет на компанията

22:03 | 18.10.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен дирекетор на Tesla Inc. Илон Мъск. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Главният изпълнителен дирекетор на Tesla Inc. Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на американския производител на електромобили Tesla Inc. поскъпнаха, докато инвеститорите очакват ръководената от Илон Мъск компания да излезе от кризата с полупроводниците по-слабо засегната в сравнение със своите конкуренти, които бяха принудени да ограничат значително производствените си операции, съобщава Bloomberg. 

Книжата на Tesla повишиха цената си с 0,4% до 846 долара в часовете преди старта на редовната сесия на Нюйоркската фондова борса, насочвайки се към 50-процентно ценово увеличение спрямо дъното, достигнато на 8 март от 563 долара за акция.

Възстановяването на стойността на акциите на компанията ѝ помага да се барикадира за момента на шесто място в класацията на най-ценни публични компании в САЩ, изпреварвайки Berkshire Hathaway Inc.

„Вярваме, че развиващата се зелена приливна вълна ще тласне (цената на) акциите на Tesla по-високо въпреки краткосрочния недостиг на чипове с отчета ѝ за третото тримесечие през тази седмица, което ще представлява още един положителен катализатор“, пише анализаторът на Wedbush Даниел Айвс в бележка до клиентите.

Акциите на Tesla непрекъснато поскъпват през последните месеци, подкрепени от силните резултати за доставките, които показаха, че компанията се справя много по-добре от традиционните производители на автомобили по отношение на недостига на полупроводници. Доставките на Tesla за третото тримесечие надминаха всички прогнози.

Тесла Тесла

Представянето на компанията с проблемите около доставките на компоненти беше похвалено от някои от най-изявените ѝ конкуренти.

„Един пример за скоростта на Tesla: те се справят много добре с недостига на чипове - причината: разработват собствен софтуер“, изтъкна миналата седмица ръководителят на Volkswagen Group Херберт Дийс в публикация в LinkedIn. „Само за 2-3 седмици те разполагаха с нов софтуер, който позволява да се използват различни чипове. Впечатляващо”, добави той.

Tesla ще обяви своите тримесечни финансови резултати на 20 октомври, а нейните акции са едни от малкото в автомобилната индустрия, които се радват на възходящо преразглеждане на прогнозите от страна на анализаторите.

Пазарна оценка

Все пак някои експерти казват, че впечатляващото представяне на Tesla в глобалното състезание по налагане на електромобилите не оправдават оценката ѝ. Компанията е не само най-големият производител на електрически превозни средства в света, но и нейната пазарна капитализация надхвърля 845 млрд. долара и е в пъти по-голяма от тази на останалите водещи автомобилни компании, взети заедно.

Оценката на Tesla достига 844,42 млрд. долара. Втората - Toyota, е далеч зад нея с 246,42 млрд. долара. Най-големият автомобилен производител в Европа Volkswagen е трети със 138,89 млрд. долара. Китайската BYD е четвърта със 127,27 млрд. долара.

тесла3 тесла3

В общата класация на американските публични компании Tesla е изпреварена единствено от Apple (2,394 трлн. долара), Microsoft (2,286 трлн. долара), Alphabet (1,887 трлн. долара), Amazon (1,726 трлн. долара) и Facebook (915,64 млрд. долара).

Критиците казват, че пазарната капитализация на Tesla не отразява и вълната от конкурентни автомобили на традиционните концерни, които се очаква да излязат на пазара от следващата година.

Конкуренцията наистина се нажежава. След като години наред оставаха пасивни спрямо електрификацията, някои големи традиционни автомобилни компании представиха агресивни планове за производство на електромобили и разработване на необходимата екосистема, която включва батерии и зарядна инфраструктура.

тесла2 тесла2

Бичи инвеститори, от друга страна, смятат, че Tesla изобщо не трябва да се сравнява с традиционните производители. Според тях компанията на Мъск е по-скоро технологична и определянето на оценката ѝ е правилно.

Въпреки мащабните стратегии на традиционните концерни в Европа, САЩ и Азия, Tesla успява да запази своята лидерска позиция при производството на електромобили, предлагайки на потребителите някои от най-успешните превозни средства от сегмента – Model 3 и Model Y.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Тесла е новата Нокиа.Навремето Нокия така се беше успала,че Епъл я бутна за няма и година.Това го преживах и беше пред очите ми ,защото се занимавах с телекомуникации.Сега проблема на Тесла се нарича Китай.Освен Китай всички концерни са на старта .Каквото и да направят ще ги бутнат здраво.Отделно тоя растеж,не може да се подкрепи от инфраструктура,която да поеме тази продукция..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още