IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на BMW получи силно ускорение от обновения седан 5-Series

Нетната печалба за второто тримесечие се повиши с 14%, а приходите се увеличиха с над 3 на сто

12:22 | 03.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският производител на луксозни автомобили BMW отчете 14% ръст на нетната печалба за второто тримесечие благодарение на успеха на новата версия на седана 5-Series, предаде AP.

Печалбата е достигнала 2,21 млрд. евро през периода от април до юни спрямо 1,95 млрд. евро през същия период на миналата година.

Печалбата преди данъци се е повишила с 9,2 на сто до 3,06 млрд. евро, докато приходите са се увеличили с 3,1 на сто до 25,8 млрд. евро.

Маржът на печалбата също върви нагоре, като е достигнал 9,7% спрямо 9,5% миналата година. Тази стойност е близо до горната граница на целевия диапазон от 8 до 10%.

Базираната в Мюнхен компания, сред чиито марки са също Mini и Rolls-Royce, е продала 1,22 млн. автомобила през първото полугодие, което е повишение от 5% спрямо рекодния резултат преди година. Продажбите са намалели в Германия и Америка, но са нараснали с 18% в Китай, който е най-големият пазар на компанията.

Само в рамките на второто тримесечие групата е продала 633 582 коли, което е увеличение от 4,6% на годишна база.

Главният изпълнителен директор на концерна Харалд Крюгер коментира, че силните резултати гарантират, че компанията ще увеличи усилията си за разработване на електрически и автономни автомобили.

Предстоят огромни предизвикателства в света на мобилността и е жизнено важно компанията ни да е във върхова форма, за да се справи с тях, каза Крюгер.

Електромобилите в момента имат малък пазарен дял, но според автомобилостроителите ще стават все по-важни с подобряването на батериите.

През тримесечието BMW е продала 42 хил. електрически коли, което е скок с 80%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още