IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на BMW за първото тримесечие надмина пазарните очаквания

Силното търсене в Китай помага на германския концерн да реализира печалба преди лихви и данъци в размер на 2,24 млрд. евро спрямо 229 млн. евро преди година

12:14 | 20.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Германският производител на премиум автомобили BMW AG отчете печалба за първото тримесечие, която надмина очакванията на анализаторите, подкрепен от силното възстановяване на продажбите на всички свои основни пазари, водени от Китай, съобщава Bloomberg.

Печалбата на BMW преди лихви и данъци от автомобилния бизнес нараства до 2,24 млрд. евро спрямо 229 млн. евро преди година, изтъква базираният в Мюнхен концерн.

„Всички данни са над очакванията ни“, посочва Юрген Пипер, анализатор в Bankhaus Metzler.

Автомобилните производители се възползват от по-бързото възстановяване на търсенето, което започна в Китай. Миналата седмица Daimler AG отчети печалба за първото тримесечие, която също надмина пазарните прогнози, позовавайки се на силните продажби на основните пазари. 

В глобален план доставките на автомобили на BMW и Mercedes-Benz нарастват до рекордно високи нива през първите три месеца на годината, водени от Китай, като значителен ръст отчитат и хибридните и електрическите автомобили.

Проблеми с доставките

Въпреки че автомобилната индустрия почти се е възстановила от щетите, нанесени през миналата година от пандемията от коронавирус, опасенията на производителите се изместиха към проблемите с веригата на доставка, тъй като недостигът на чипове продължава да помрачава производството.

Досега BMW успява да се справи с нарушените доставки, които принудиха редица други концерни да намалят или спрат временно части от производствените си операции. Компанията увеличи поръчките за полупроводници миналата пролет, след като азиатските пазари се възстановиха, но предупреди, че все още трябва да работи усилено, за да осигури достатъчно части за своето производство. Ръководителите на концерна заявиха, че са уверени, че могат да избегнат прекъсванията при производството през това тримесечие.

Печалбата на групата преди лихви и данъци достига 3,76 млрд. евро спрямо 798 млн. евро година по-рано.

BWM очаква годишната печалба да бъде значително по-висока от миналогодишната, залагайки на „солидното“ увеличение на доставките.

Възвръщаемостта от автомобилното производство нараства почти двойно на годишна база между 6% и 8%. Според BMW маржът на оперативната печалба през първото тримесечие при автомобилния бизнес се увеличава до 9,8% от 1,3% преди година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още