IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Daimler изтънява още повече

Причините за негативната тенденция: повишаващи се разходи в рамките на Дизелгейт и на пренастройването към електрически коли

09:58 | 11.02.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Wolfram Schroll/Bloomberg</em></p>

Снимка: Wolfram Schroll/Bloomberg

Увеличаването на разходите в рамките на Дизелгейт и високите разходи за преминаване към електрически автомобили доведоха до срив на печалбата в Daimler. Нетната печалба е намаляла с почти две трети до 2,7 милиарда евро, обяви във вторник базираната в Щутгарт компания.

Така финансовата ситуация в производителя на премиум автомобили се влоши за втора поредна година. „Въпреки че резултатите ни през 2019 г. отразяват непрекъснатото силно търсене на нашите атрактивни продукти, ние не можем да бъдем доволни от печалбата“, заявява изпълнителният директор на Daimler Ола Келениус.

Наследникът на Дитер Цетче възнамерява да намали дивидента до 90 цента след 3,25 евро през предходната година. Анализаторите очакваха доста повече - дивидент от 1,50 евро на акция. Оперативната печалба (EBIT) се понижава с цели 61 процента до 4,3 милиарда евро, въпреки че приходите от продажбите отчитат лек ръст. 

Поради новия спад на печалбата служителите на Daimler ще получават значително по-ниска премия в сравнение с предишните години. Около 130 000 служители, които са обхванати от колективно трудово договаряне, ще получат едва 597 евро през 2020 г., обяви още Daimler. Има и еднократна премия за признание в размер на до 500 евро.

През предходната година премията беше в размер на 4965 евро. Основата за определяне на премията е формула за изчисление, която обвързва печалбата преди лихви и данъци и възвръщаемостта на продажбите.

От Daimler вече бяха публикували предварителните данни чрез задължително предизвестие в края на януари заради допълнителния 1 млрд. долара, който трябва да плати за съдебни разходи в рамките на скандала с отработените газове. Това се отразява на автомобилната компания точно по времето, в което се извършва скъпата трансформация от превозни средства с двигатели с вътрешно горе към такива с електрически задвижвания. Келениус възнамерява да подсигури бъдещето на листната на Dax компания с икономии и постоянно високи инвестиции. За тази цел до 2022 г. ще бъдат съкратени над 15 000 работни места. 

Daimler твърди, че съкращаването на разходите, включително промените при персонала и по-ниските материални разходи, трябва да генерира икономии за над 1,4 милиарда евро до 2022 г. Главният изпълнителен директор Калениус прави нов тласък за възстановяване на печалбата, след като първият му опит не успя да убеди инвеститорите.

Днешното свиване на дивидентите подчертава стремежа на производителя да задържи разходите си под контрол, след като огромните регулаторни разходи заради дизеловите автомобили, спадът на производството и ниската ефективност свиха общата възвръщаемост през 2019 г.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis23
преди 4 години
Импе нали го четеш тва работническо дело тука ежедневно ? Е за зелени сделки не виде ли и за такива дет анатемосват дизела ? еми сори байка за тва даймлерчето ше хои да спи .... дефакто решение нема има само унищожение кат наще заводи навремето с нашия преход и айдеее ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Мдамм ... Вече на няколко пъти се замислям по следния въпрос: ами ако политическият балон с енергийния преход се спука...? Ако след 5-6 години се окаже, че икономиките не са в състояние да го осъществят с такива бесни, принудителни темпове? Какво ще стане в деня на истината с всички индустриални колоси, които са били принудени да инвестират в нещо, което капиталово е обезкървило компаниите им? Напр. автомобилните производители - разкрачени между една (евентуално) несъстоялата се електрическа революция и изоставеният петрол... ?Разни плоскоглавци ше ми запелтечат за прогрес, парните машини и ДВГ-то... Да, ама преходът го е акуширал пазарът в продължение на десетилетия - по естествен, еволюционен път - когато става по-евтино, става и по-търсено, а не заради истерична пропаганда и комунистически декрети...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Даймлерчето миииии :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още