IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Daimler се срина с почти една трета

Спадът на цените на луксозните марки и митата са изиграли ролята си, поясни производителят на Mercedes-Benz

16:24 | 26.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Печалбата на германския автомобилен производител Daimler се сви рязко. През второто тримесечие групата е спечелила 2,64 милиарда евро преди лихви и данъци (EBITDA) - почти една трета по-малко в сравнение със същия период на миналата година, предаде DPA.

Предварително анкетираните наблюдатели на пазара очакваха малко повече за периода между април и юни - резултат от 2,77 млрд. евро. Приходите на концерна се свиха с 1% до 40,8 млрд. евро, докато наблюдателите на пазара разчитаха на 42 млрд. евро.

Производителят на Mercedes-Benz обяви, че спадът на цените на луксозните марки на компанията, както и митата, са изиграли ролята си за тези резултати. Пожар при американския доставчик също е допринесъл за спада в продукцията, както и неблагоприятните обменни курсове и разходите, свързани с операциите на вече продадени дизелови автомобили след Дизелгейт.

Печалбата в подразделението за товарни автомобили също е слаба.

Ръководството на листнатата на Dax компания вече намали през юни годишната си прогноза заради търговското напрежение. Оттогава Daimler очаква лек спад в оперативната си печалба, т.е. понижение в диапазона между пет до десет процента, в сравнение с 14,7 млрд. евро от предходната година.

Рентабилността при продажбите спадна до 8,4% в сравнение с 10,0% година по-рано. От юли важи и увеличението на митата за внос от САЩ в Китай до 40%, което ще увеличи разходите за изградени в Америка и доставени в Китай джипове Mercedes. Това бе и една от основните причини за предупреждението за печалбата от преди месец.

Независимо от това акциите на Daimler поскъпнаха с 1,6% в началото на търговията. Други производители на автомобили се зарадваха на по-силни ръстове - на борсата цареше като цяло облекчение заради споразумението между президента на САЩ Доналд Тръмп и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, с което засега се замразяват плановете на Тръмп за увеличение на митата върху автомобилите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още