IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Daimler за първото тримесечие надмина прогнозите на анализаторите

Германската група отчита печалба преди лихви и данъци в размер на 5,75 млрд. евро, подкрепена от силните продажби на Mercedes в Китай

10:52 | 16.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският автомобилен производител Daimler AG отчете печалба за първото тримесечие, която надмина очакванията на анализаторите, подкрепена от силното търсене на автомобилите на Mercedes-Benz, особено в Китай, съобщава Bloomberg.

Печалбата на групата преди лихви и данъци достига 5,75 млрд. евро, което е повече от средната оценка за 4,96 млрд. евро на анализаторите. 

Според Daimler съкращенията на разходите също оказват положително влияние.

„Продължаваме да изпълняваме амбициите си в силно окуражаваща пазарна среда“, заяви главният изпълнителен директор на концерна Ола Калениус. 

Една година след най-мрачния период за германските производители на луксозни автомобили от десетилетия, изглежда, че бизнесът по това време на годината никога досега не е бил по-успешен. Както Mercedes, така и BMW AG отчитат рекордни доставки през първото тримесечие, тъй като продажбите в индустрията са подкрепени от икономическото възстановяване в САЩ и Европа.

Притесненията на автомобилните производители се изместиха драстично от търсенето към проблемите с предлагането, а недостигът на чипове възпрепятства отчасти производството.

daimler daimler

„Преминаването на Daimler към превозни средства с по-голям марж в светлината на проблема с недостига на полупроводници вероятно е спомогнало за покачване на маржовете над нормалните нива“, коментира Том Нараян, анализатор в RBC Capital Markets, в бележка до клиенти. "Очакваме, че BMW също може да анонсира подобни, дори по-добри резултати, като се има предвид високата експозиция към употребявани автомобили – както и Volkswagen", допълва той.

В глобален мащаб продажбите на автомобили за първото тримесечие на Mercedes нарастват с 22% до 581 270 броя, като основното подразделение на Daimler отчете 60% скок на доставките в Китай, стана ясно в началото на месеца.

Концернът възлага големи надежди на своя нов електрически седан EQS, който трябва да донесе големи печалби за Daimler и да постави основите на новата продуктова гама, базирана на електричеството.

EQS е първият автомобил на Mercedes-Benz, дъщерно дружество на Daimler, изграден върху специална платформа за електромобили. Автомобилът ще предлага пробег с едно зареждане на батерията от 770 километра, което ще го превърне в лидер по този показател, смята Калениус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още