IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на GM се свива, но е по-добра от очакванията

Автомобилният концерн се насочва към нови модели, които да повишат печалбата му догодина

17:09 | 26.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

General Motors обяви по-голяма от очакванията печалба въпреки спада в производството на пикапи. Автомобилният концерн се насочва към нови модели, които се очаква да повишат печалбата догодина, предава Ройтерс.

По подобие на конкурентите Ford Motor и Fiat Chrysler GM разчита на доходоносните пикапи за повишаване на печалбите, тъй като потребителите се пренасочват от традиционните пътнически коли към по-големите и удобни пикапи, джипове и кросоувъри.

През първото тримесечие процесът на преход към новите пикапи на GM е довел до спад на производството с 47 хил. единици. Главният финансов директор на автомобилния концерн Чък Стивънс заяви, че по-слабото производство е довело до понижение на печалбата преди облагане с данъци с до 800 млн. долара.

По-рано тази година GM съобщи, че печалбата през 2018 г. ще остане непроменена в сравнение с 2017 г., но очаква новите пикапи да подобрят маржовете през 2019 г. В четвъртък GM потвърди прогнозата за печалба за цялата 2018 г. от порядъка на 6,30-6,60 долара на акция.

Автомобилната компания съобщи, че капиталовите разходи са били с над 500 млн. долара по-високи през първото тримесечие заради инвестициите в новите пикапи и евтини семейни коли, които са в процес на разработване с китайския ѝ партньор SAIC Motor Corp.

В сряда конкурентът Ford съобщи, че ще спре да инвестира в традиционни пътнически модели в Северна Америка.

GM се е възползвала от по-ниската ефективна данъчна ставка през тримесечието, но маржът на печалбата преди облагането с данъци е намалял до 7,2% спрямо 9,5%  година по-рано. Стивънс заяви, че маржът на печалбата на компанията трябва да достигне 10% или повече през второто тримесечие и за цялата година.

GM съобщи, че материалните разходи са били със 700 млн. долара по-високи през първото тримесечие и очаква те да продължат да растат. Концернът допълни, че ще компенсира повишаването с мерки за ограничаване на разходите.

„Средата е по-трудна, отколкото преди три-четири месеца“, каза Стивънс в отговор на въпрос за повишаване на цените на суровините заради потенциални мита върху стоманата и алуминия.

Компанията обяви нетна печалба за тримесечието от 1,05 млрд. долара, или 1,43 долара на акция, спад с близо 60% спрямо 2,61 млрд. долара, или 1,75 долара на акция, година по-рано. Анализаторите очакваха печалбата от акция да достигне 1,24 долара.

Приходите за тримесечието възлизат на 36,1 млрд. долара спрямо 37,3 млрд. долара през първото тримесечие на 2017 г. Анализаторите очакваха приходи от 34,7 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още