IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Great Wall Motor се понижава с 3,3% за полугодието

Продажбите на коли спадат с 6,5%, като при лимузините има срив от 51%, отчасти компенсиран от 20% ръст при джиповете

18:47 | 22.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През първото полугодие китайските шофьори не са обръщали особено внимание на лимузините на местния автомобилен производител Great Wall Motor. Вместо това те предпочитат да посягат към коли на чужди производители, пише Wall Street Journal. 

Затова и не е чудно, че нетната печалба на концерна за първите шест месеца на годината спада с 3,3% до 3,95 млрд. юана (около 484 млн. евро). Продажбите на коли спадат с 6,5% до 346 310 единици, при което продажбите на лимузини направо се сриват с 51% до 53 000 броя заради силната конкуренция в сектора. За сметка на това с една пета се повишават продажбите на джипове – до 225 621 броя. 

Като цяло специалистите от близкия до правителството браншови съюз очакват през тази година в Китай да бъдат продадени 23,8 млн. коли – ръст от 8,3% на годишна база. Търсени са преди всичко коли на Volkswagen, General Motors и Ford Motor.

През първото полугодие на 2014 г. пазарният дял на китайските лимузини спада от 28 до 22%. Същевременно ръст има на чуждите марки, които се радват на добър имидж заради качеството им. 

Great Wall се готви да осъществи глобална експанзия, при положение, че компанията успее да подобри технологията и дизайна. През първата половина обаче износът спада значително с една трета до 28 848 превозни средства. Основни пазари са Русия, Чили и Южна Африка.

През май групата обяви, че ще вложи 2,1 млрд. юана в завод в Русия, в който от поточните линии да слизат до 150 000 превозни средства годишно.

В същото време компанията призна, че има технически проблеми с флагмана си H8, което се случва за втори път за по-малко от шест месеца. Всъщност превозното средство трябваше да докаже, че Great Wall е в състояние да произвежда по-големи и по-скъпи джипове и така да си подсигури позицията на водещ производител на автомобили в Китай.

В петък компанията не назова период, в който трябва да пусне джипа си H8 на пазарите. Споменава се само, че се работи на високи обороти по решаването на проблема.

Спад в печалбата трябваше да преглътне и конкурентът Geely Automobile Holdings. Той бе обаче много по-сериозен – с 20%. Geely страда от значителния спад на търсенето на родния китайски пазар. 

Значително по-добре изглежда ситуацията в друг голям китайски производител - Brilliance. Партньорът на BMW се възползва от силното търсене на премиум автомобили и повишава печалбата си през първото полугодие според предварителни данни със 79% до 3,63 млрд. юана.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още