IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин: Интелигентните автомобили представляват риск за сигурността

Регулаторите ще изискват от компаниите да извършват самоинспекции по сигурността на автомобилните данни, мрежовата сигурност и надстройките на софтуера

09:45 | 04.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китай трябва да адаптира регулаторни мерки, за да се предпази от рисковете за сигурността при интернет и данните, свързани с разработването на интелигентни превозни средства, като например неоторизираното събиране на лична информация, посочва служител от китайското министерство на информационните технологии, цитиран от Bloomberg. 

„Ако регулаторните мерки не могат да се приложат навреме, проблемите със сигурността на мрежата, като мрежовите атаки и прониквания, могат да доведат до сериозни рискове за сигурността“, предупреждава Син Гуобин, заместник-министър на промишлеността и информационните технологии.

Индустриалните регулатори ще изискват от компаниите да извършват самоинспекции по сигурността на автомобилните данни, мрежовата сигурност и надстройките на софтуера, добавя Син.

Той прогнозира, че продажбите на автомобили, използващи алтернативна енергия, в Китай може да нараснат до повече от 1,7 милиона броя през първите осем месеца на тази година и да представлява повече от 10% от общите продажби на нови превозни средства в страната. Син посочи, че е важно да се ограничи сляпото инвестиране в електромобилния сегмент.

Китай ограничава излишното изграждане в индустрията, добавя Син, без да предоставя подробности. Според него правителството също ще предприеме мерки за осигуряване на адекватни доставки на ключови суровини като литий, кобалт и никел.

Китай е най-големият автомобилен пазар в света, като в Пекин вече се появиха опасения относно свръх инвестициите и прекомерното изграждане на капацитет. От 846 регистрирани автомобилни производители в страната, повече от 300 произвеждат автомобили, използващи нов тип енергия. Налагането в страната на компании като Tesla Inc., NIO Inc. и BYD Co. е придружено от нарастващ брой предприятия за електромобили, които изпитват финансови затруднения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още