IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пионерът на електроавтомобилите Tesla Motors излезе на печалба

Приходите скачат с 83%, инвеститорите изпаднаха в еуфория, като вдигнаха пазарната капитализация с една четвърт

11:20 | 09.05.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Футуристичният интериор на&nbsp;Model S. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Футуристичният интериор на Model S. Снимка: Ройтерс

Десет години след основаването на базирания в Пало Алто специалист по електроавтомобили Tesla огромните инвестиции най-сетне започват да се изплащат. Успехът в продажбите на Model S се погрижи за това производителят да отчете първата печалба в корпоративната си история.

През първото тримесечие компанията е спечелила нетно 11 млн. долара след загуба от около 90 млн. долара през същия период на миналата година. Инвеститорите изпаднаха в еуфория и в следборсовата търговия акциите се изстреляха с 26 на сто. 

В началото на годината Tesla е продала 4900 броя от своя електроавтомобил - с 400 повече от първоначално планираното количество. "Ние сме доволни от силното търсене в световен мащаб на Model S", заяви основателят и главен изпълнителен директор Елон Мъск пред своите акционери в сряда. Приходите са скочили с цели 83% до 562 млн. долара (427 милиона евро).

Tesla коригира нагоре и перспективата за останалата част от годината. Компанията вярва, че през тази година ще достави 21 000 коли Model S. Търсенето ще бъде "значително по-високо, отколкото се смяташе досега", заяви Мъск пред агенция Ройтерс.

Компанията предложи наскоро на клиентите си нови начини за финансиране на покупката на коли. Цените на моделите в САЩ започват от почти 70 000 долара. Новите модели на финансиране са стимулирали силно търсенето, заявяват от компанията.

В производствен аспект компанията успява да увеличи ефективността си. Около 400 коли на седмица сглобява компанията днес. Към края на тримесечието времето за производство на един автомобил е било намалено с около 40 на сто - с потенциал за допълнително повишаване на ефективността.

Tesla се счита за един от водещите в технологично отношение производители на електрически автомобили. Високите разходи за разработване и стартиране на производството в миналото обаче винаги водеха до оперативни загуби.

Сред инвеститорите в компанията са германският концерн Daimler и японският автомобилен производител Toyota. И двете компании използват технологии на калифорнийците, които влагат в своите е-автомобили. Daimler взе дял от Tesla през 2009 г. - още преди борсовия дебют на компанията в средата на 2010 г.

Tesla стана известна със спортния си електроавтомобил Roadster, след това последва моделът с четири врати Model S. През следващата година ще бъде представен и кросоувърът Model X. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
eldred
преди 10 години
Можеш да си го зареждаш вкъщи. Ако си на път вече ще трябва разчиташ на инфраструктората от зарядни, каквато в България липсва. В САЩ предлагат така наречената supercharg технология за бързо зареждане, а тази седмица се очаква да обявят нещо ново по темата със зарежданията. За автомобилите им които ще се произвеждат в европейските им заводи обещават да слагат някави универсални зарядни препоръчвани от ЕС, но не съм много запознат какви са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
v_tin
преди 10 години
Сега в София, скоро и в други градове. А къде ще се зарежда? По какъв начин ще бъде организирано смяната на батерията???Не достатъчно само да се купи, трябват и други неща.Тук и сега ще почака доста
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 10 години
Това е автомобилът на бъдещето и то днес и тук.Доколкото ми е известно има няколко резервации с БГ адрес. Така, че до 1 год. Модел S ще може да се види и в БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Tesla Model S е образец за добре изчислен и направен електроавтомобил.Бих си купил такъв веднага щом мога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още