IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планираната фабрика на Opel ще доставя батерии за 500 хил. автомобила годишно

Съоръжението в Кайзерслаутерн ще бъде въведено в експлоатация през 2025 г.

13:54 | 26.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Martin Leissl/Bloomberg</em></p>

Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Планираният завод за клетки за батерии на германската автомобилна марка Opel в Кайзерслаутерн, Германия, ще може да снабдява с батерии до 500 хил. превозни средства годишно, след като бъде въведен в експлоатация, каза главният изпълнителен директор на концерна Микаел Лошелер, цитиран от Automotive News Europe. 

Фабриката е част от съвместното предприятие между компанията майка на Opel Stellantis и енергийната компания Total, наречено Automotive Cells Company. Очаква се съоръжението да бъде въведено в експлоатация през 2025 г.

Друга подобна фабрика във Франция ще започне работа през 2023 г. с първоначален капацитет от 8 гигаватчаса.

Съоръженията ще доставят батерии за марките под чадъра на Stellantis, както и за други компании.

Планираният пълен капацитет на всяка от двете фабрики ще бъде 24 гигаватчаса, изтъкват от Automotive Cells Company, като има възможност той да бъде увеличен до 32 гигаватчаса.

Очаква се във фабриката в Кайзерслаутерн да работят 2000 души при пълна експлоатация.

Успешният преход към електрификация „изисква време и пари“, изтъква Лошелер.

Двете фабрики са част от новата вълна от планове за изграждане на подобни съоръжение на различни места в Европа, тъй като търсенето на електромобили в региона продължава да нараства. По-голямата част от производството на клетки в момента се базира в Азия. Наскоро Volkswagen Group обяви, че се ангажира да изгради шест фабрики за клетки в Европа.

Общата инвестиция за двете фабрики на Stellantis възлиза на 5 млрд. евро. От нея 26% ще бъдат предоставени от правителствата на Франция и Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още