IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-слабото търсене донесе загуба на Aston Martin за полугодието

Слабостта на търсенето в Европа засяга като цяло автомобилния сектор

15:32 | 31.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският производител на луксозни автомобили Aston Martin отчете загуба за първото полугодие, след като печалбата му беше засегната от близо 20% спад на търсенето в Европа – поредният удар за автомобилния сектор, предава Ройтерс.

Aston Martin, популярна като любимата марка на Джеймс Бонд, преминава през преструктуриране, откакто главният изпълнителен директор Анди Палмър пое ръководството през 2014 г. Планът има за цел да обнови и да засили продуктовата линия, както и да насочи компанията към нови сегменти.

Планът достигна кулминацията си през есента на 2018 г. с излизането на борсата.

Но цената на акциите след това се срина с повече от две трети – от 19 паунда (23 долара) през октомври до под 6 паунда, засегната от по-слабото представяне в Европа, Близкия изток и Африка, където търсенето се срина с близо една трета през първите шест месеца на годината.

Компанията отчете загуба преди данъци от 78,8 млн. паунда (96 млн. долара), в сравнение с 20,8 млн. паунда печалба за първата половина на 2018 г.

"Разочаровани сме, че нашите прогнози за продажбите се озоваха под първоначалните цели, засегнати от слабостта на два от ключовите ни пазари и от продължаващата макроикономическа несигурност“, посочва Пламър.

Общото търсене е нараснало с 6 на сто през първите шест месеца на годината, а групата отчете силен ръст в Северна и Южна Америка, както и в Азия, но спадът във Великобритания и останалата част от региона накара производителя на автомобили да сви годишната си прогноза.

Aston също така беше засегната от разходите за експанзия, тъй като изгражда нов завод, в който ще произвежда първата си спортна кола, както и от по-ниските продажбени цени.

Глобалният автомобилен сектор понесе удар от отслабващото търсене в Китай и от спада на търсенето на дизелови коли в Европа. Електрификацията също дава своя дан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още