IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високи еднократни разходи свиха печалбата на GM за третото тримесечие

Компанията е успяла да свие загубата от европейските операции до 200 млн. долара

15:18 | 30.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
По-високи еднократни разходи свиха печалбата на GM за третото тримесечие

General Motors (GM) отчете малко по-добри резултати за тримесечието от очакваното заради по-доброто представяне на основния пазар на компанията – Северна Америка, както и по-малката загуба в Европа, предаде Ройтерс.

Нетната печалба за третото тримесечие се е свила до 757 млн. долара, или 45 цента на акция, от 1,48 млрд. долара, или 89 цента на акция по същото време миналата година заради по-високите разходи за обратно изкупуване на привилегировани акции и данъчни плащания.

Като се изключи влиянието на еднократните ефекти обаче печалбата на акция на автомобилния гигант е 96 цента – с 2 цента повече, отколкото очакваха анализатори, анкетирани от Thomson Reuters.

В Северна Америка, където продажбите на автомобили са силни, GM отчита оперативна печалба от 2,2 млрд. долара, което е с 29% повече спрямо миналата година, когато беше отчетена оперативна печалба за региона от 1,7 млрд. долара.

Продажбите на Buick и Cadillac в региона продължават да отчитат двуцифрени ръстове в процентно изражение. Нарастват и продажбите на Chevrolet, макар че марката изостава спрямо другите две.

Загубата от европейските операции на компанията обаче са се свили до 200 млн. долара спрямо 500 млн. долара година по-рано.

Въпреки че компанията пусна нови модели, което обикновено се отразява положително на цените и печалбите, средната транзакция за нов автомобил на GM през третото тримесечие е нараснала само с 1% на годишна база до 34 566 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още