IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепен от Amazon производител на електромобили ще строи завод в Европа

Стартъпът Rivian разглежда няколко страни за своя проект, включително Великобритания, Германия и Унгария

14:49 | 11.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Подкрепеният от Amazon.com Inc. производител на електрически превозни средства Rivian Automotive Inc. обмисля изграждане на завод в Европа, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с темата.

Според плана на компанията бъдещото съоръжение ще стартира с производството на микробуси за доставки на пратките на Amazon, след което ще започне да изгражда модели за потребителите.

Въпреки че Rivian все още не е избрала място за строежа, компанията разглежда няколко страни за своя проект, включително Великобритания, Германия и Унгария, изтъкват източниците, пожелали да запазят анонимност.

Rivian е наела за своето търсене на подходящо място компанията за недвижими имоти JLL. Производителят се надява да започне производство на микробуси още през следващата година. Той обсъжда с различни брокери и варианти за определяне на търговски площи в Европа, където да излага своите превозни средства. 

За момента представители на JLL, Rivian и Amazon отказват да коментират темата.

Индустриалните анализатори разглеждат Rivian като потенциален конкурент на лидера при електромобилите Tesla Inc. Базираната в Ървайн, Калифорния, компания трябва да започне производство и доставки на свои пикапи в САЩ през юни, след което ще пусне в продажба и своя първи SUV модел.

Bloomberg News съобщи във вторник, че се очаква компанията да излезе на борсата още през септември, като пазарната ѝ стойност може да надхвърли 50 млрд. долара.

Rivian вече има поръчки за 100 000 електрически микробуса за доставка от гиганта в онлайн търговията на дребно Amazon, който е инвестирал в компанията. Amazon заяви, че очаква 10 000 от микробусите на Rivian да бъдат на пътищата до 2022 г., а останалата част от поръчката трябва да бъде реализирана до края на десетилетието.

Очаква се производството на микробуси да започне в завода на Rivian в Нормал, Илинойс, до четвъртото тримесечие на тази година.

Инициативата е част от плана на Amazon да доставя половината от своите пратки чрез превозни средства, които не отделят никакви емисии на парникови газове, до 2030 г.

През последните години компанията закупи десетки хиляди микробуси с двигатели с вътрешно горене, за да намали зависимостта си към транспортните услуги на куриерски партньори като United Parcel Service Inc.

Rivian ще предлага три варианта на своя електрически микробус в зависимост от вида на товарите. Превозните средства ще предлагат пробег с едно зареждане от 241 километра.

Компанията е набрала повече от 8 млрд. долара към днешна дата от известни компании и инвеститори, включително от Amazon, Ford Motor Co., T. Rowe Price и BlackRock. Автомобилният производител е оценен на 27,6 млрд. долара в последния си кръг на финансиране, споделя източник.

Rivian разполага с повече от 3600 служители в своите обекти в Мичиган, Калифорния и в завода в Илинойс, който преди това е бил собственост на Mitsubishi Motors Corp.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още