IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепен от Nissan китайски стартъп ще разработва автономни микробуси

WeRide ще си партнира с автомобилния производител JMC и компанията за доставки ZTO Express

12:48 | 10.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Китайският стартъп за автономно превозни средства WeRide ще започне разработването на самоуправляващи се микробуси за градска логистична услуга съвместно с автомобилния производител JMC и компанията за доставки ZTO Express, съобщава Ройтерс. 

Подкрепената от японския автомобилен концерн Nissan WeRide заяви, че ще разработва съвместно автономни микробуси с JMC, в която Ford има дял, и със ZTO. Пилотен тест ще се проведе близо до летището в Гуанджоу.

Стартъпът, ръководен от основателя Тони Хан, разработва четвърто ниво на автономност, при което автомобилът може да се справи с всички аспекти на шофирането без човешка намеса.

В момента WeRide тества автономни леки автомобили и микробуси.

Производителите на автомобили и технологични компании инвестират милиарди долари в автономните технологии, като се стремят да си осигурят голям дял в едва прохождащия пазар, очертаващ се като бъдещето на мобилността.

Друга китайска компания, Baidu, си партнира с BAIC Group за изграждането на 1000 безпилотни коли за период от над 3 години и за потенциалното комерсиализиране на услуга за роботаксита в Китай. Колите Apollo Moon ще бъдат произведени под бранда електромобили ARCFOX на BAIC, докато Baidu ще предостави системите за автономно шофиране и софтуер.

Pony.ai също планира масово производство на своята система за четвърто ниво на автономност до 2023 г., като софтуерът ще бъде подкрепен от нова сензорна платформа, оборудвана с лайдар, разработен от американската компания Luminar Technologies.

Според изчисления на Buy Shares глобалният пазар на автономни автомобили се очаква да нарасне с 36% през следващите две години и да достигне стойност от 37 млрд. долара до 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още