IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подразделение на Renault пуска първия си такси електромобил

Limo ще бъде пуснат първо в Мадрид в края на юни, а след това и в Париж през есента в рамките на абонамент

15:30 | 03.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Renault</em></p>

Снимка: Renault

Филиалът на Renault - Mobilize, представи първия си електромобил, предназначен за таксита и автомобили под наем с шофьор. Limo ще бъде пуснат първо в Мадрид в края на юни, а след това и в Париж през есента в рамките на абонамент, предаде Франс прес.

Генералният директор на Mobilize Клотилд Делбос уточни, че новият модел ще се предлага на компании от сектора и шофьори, работещи за своя сметка, посредством комплектна формула, включваща автомобила, поддръжката, застраховката, съдействие за зареждането и гаранция през целия период на договора. Limo са произведени в Китай и имат автономен пробег 450 километра. Колите могат да се взимат под наем по договори от минимум три месеца до максимум три години, съобщава БТА. 

Първите модели ще бъдат пуснати през юни в Мадрид, където Mobilize е подписала договор с услугата за наемане на автомобили с шофьор от туристи Vecttor, филиал на групата Cabify. В Париж пускането им в експлоатация е планирано за есента. Други европейски страни като Италия, Германия и Нидерландия ще последват през 2023 г., посочи Лоранс Бешон, директор на отдела за мобилни услуги в Mobilize.

Абонаментната цена ще се различава в отделните градове в зависимост от местните разходи за поддръжка. В Париж тя ще бъде 1499 евро на месец.

Новата оферта се появява на пазара в момент, когато пътническият транспорт силно се променя, принуждавайки шофьорите на таксита да преразгледат начина си на функциониране и икономическия си модел. "Големите европейски градове започват да ограничават достъпа в централните райони за неелектрически автомобили, така че секторът се сблъсква с нови регламенти", подчертава Лоранс Бешон.

В същото време секторът на такситата и автомобили под наем с шофьори е в пълен подем, като се очаква пазарът почти да се удвои до 2030 г., допълва тя. Renault, която пусна марката си Mobilize в началото на 2021 г., иска да засили позициите си в сектора на наемане на коли, към който се стремят много автомобилостроители в контекста на стагнация на продажбите.

Френската група планира да пусне три други автомобила, които да се наемат чрез абонамент: Duo и Bento през 2023 г. и транспортен търговски автомобил Hippo през 2026 г., предназначен за доставки в града.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още