IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Porsche е заплашен от глоба за стотици милиони евро

Прокуратурата на Щутгарт разширява делото срещу мениджъри на концерна върху самата компания

09:51 | 19.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Завод на компанията в Лайпциг. Снимка: Ройтерс</p>

Завод на компанията в Лайпциг. Снимка: Ройтерс

Прокуратурата на Щутгарт започва проверка за административно нарушение срещу автомобилния производител Porsche в рамките Дизелгейт. Както заяви говорител на прокуратурата, текущите наказателни производства срещу отделни служители на Porsche AG сега са допълнени от съдебно дело срещу самата компания. Дъщерната на Volkswagen компания може да се сблъска със сериозна глоба за милиони евро. Самата VW прие през миналата година глоба от 1 млрд. евро, а Audi плати 800 млн. евро, предава DPA.

Федералната служба за автомобилния транспорт (KBA) нареди изтеглянето на десетки хиляди автомобила на премиум производителя заради нелегални механизми в системата за отработените газове. Porsche вече плати и друга цена – производителят на предимно спортни модели в бъдеще няма да произвежда коли с дизелови двигатели.

Porsche обясни, че процедурата за административно нарушение е започнала, „защото е налице подозрение, че ръководителите на Porsche AG не са предприели необходимите надзорни мерки за предотвратяване на нарушения". Това не означавало, че действително е имало нарушения. Сега това е предмет на разследване, заяви производителят на автомобили и съобщи, че ще съдейства на разследването на органите. Компанията приема сериозно подозренията, но също така пояснява, че надзорните му задължения са били „напълно спазени“.

Щутгарт е един от основните актьори в правната битка в рамките на дизеловия скандал. Освен бивш и двама активни служители на Porsche, прокуратурата разследва и четирима служители на конкурента Daimler и шестима служители на доставчика Bosch.

Освен това градът е седалище на мажоритарния акционер на VW Porsche SE. Компанията бе осъдена през миналата година на милиони евро обезщетения заради манипулиране на пазара. Твърди се, че бившите директори на Volkswagen Мартин Винтеркорн, Матиас Мюлер и председателят на Надзорния съвет Ханс-Дитер Пьотч са знаели за манипулирането на емисиите отработени газове. Компанията обяви, че ще обжалва присъдата.

За концерна новото дело е само поредната стъпка в рамките на правното обработване на скандала с отработените газове, което костваше на Volkswagen вече над 28 млрд. евро. Но все още предстои главно дело, както и искове за обезщетения на купувачи на автомобили в Брауншвайг. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още