IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Porsche постигна извънсъдебно споразумение в САЩ за поне 80 млн. долара

Казусът засяга 500 000 автомобила Porsche, произведени между 2005 и 2020 г., като собствениците ще получат обезщетение в размер до 1110 долара на кола

21:22 | 16.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg

Германският автомобилен концерн Porsche сключва компромис в рамките на съдебния спор относно предполагаемо подвеждащите твърдения за икономия на гориво за стотици хиляди автомобили в САЩ. Porsche е постигнала споразумение за уреждане на гражданските искове, потвърдиха от компанията пред DPA.

Твърденията на ищците по колективния иск са свързани с потенциални несъответствия по отношение на разхода на гориво и емисиите. Според съдебните документи Porsche ще плати на собствениците на автомобили в САЩ най-малко 80 млн. долара (76 млн. евро) като част от споразумението.

За първи път производителят на спортни автомобили, който е част от групата Volkswagen, беше подложен на атака от американски адвокати през 2020 г. в резултат на медийни съобщения за нередности в емисиите на отработените газове на бензиновите автомобили. Движеща сила беше голямата адвокатска кантора Lieff Cabraser, която вече изигра важна роля в рамките на скандала „Дизелгейт".

Въпреки че първоначално колективните искове в САЩ бяха насочени към възможни манипулации на отработените газове, постигнатото сега споразумение в крайна сметка се отнася предимно до предполагаемата подвеждаща информация за разхода на горив.

В изявлението си Porsche подчертава, че не потвърждава твърденията на ищците по делото. „Със споразумението се слага край на проблема", заявиха от компанията. Тя добави, че споразумението засяга само автомобили, продавани в САЩ. В Германия Федералният орган за автомобилен транспорт е започнал процедура през 2021 г.

Според съдебните документи делото в САЩ включва около 500 000 автомобила Porsche, произведени между 2005 и 2020 г., като собствениците ще получат обезщетение в размер до 1110 долара на автомобил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още