IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Porsche ще изгражда завод за батерии в Германия

Луксозната марка на Volkswagen иска да играе водеща роля при технологиите за батерии за електромобили, изтъква ръководителят Оливер Блум

13:31 | 26.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Lisi Niesner/Bloomberg</em></p>

Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg

Германската марка луксозни автомобили Porsche ускорява своя преход към електрическата мобилност с планове за изграждане на фабрика за производство на клетки за батерии за електрически превозни средства, заяви изпълнителният директор Оливер Блум пред германския вестник Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. 

„Клетките за батерии са ключова технология за автомобилната индустрия на Германия, която трябва да се развива в нашата страна“, изтъква Блум, цитиран от Automotive News Europe.

Porsche иска да играе водеща роля в разработването на батерии, добавя той, посочвайки, че фабриката за клетки ще бъде изградена в Тюбинген, Германия.

Европейските автомобилни производители се стремят да ограничат зависимостта си от азиатските доставчици, докато увеличават производството на електромобили, за да отговорят на по-строгите регулации относно емисиите на въглероден диоксид, поставени от Европейската комисия.

Porsche ще купува засега батерии за своите електрически модели от компанията-майка Volkswagen, която обяви по-рано тази година, че ще изгради редица заводи за производство на клетки в Европа.

„Точно както при разработването на двигатели с вътрешно горене, сега искаме да бъдем сред водещите компании при батериите“, изтъква Блум.

През февруари марката обяви, че ще се  стреми да електрифицира 80% от своята продуктова гама до края на десетилетието. Porsche ще инвестира над 15 млрд. евро в електрификация на своите автомобили за следващите 5 години. По-голямата част от тази сума – по 900 млн. евро на година, ще бъде похарчена за цифровизация на системите. Досега предвидената за това сума беше 800 млн. евро годишно.

Компанията също така ще инвестира всяка година по 150 млн. евро в съвместни проекти с други производители и във външни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още