IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Porsche създава съвместно предприятие с германски производител на батерии

Партньорът на гиганта е компанията Customcells

13:21 | 20.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Звеното на Volkswagen за луксозни спортни коли Porsche създава съвместно предприятие с Customcells за производството на батерии, които значително ще намалят времето за зареждане, обяви компанията, цитирана от Ройтерс.

Партньорството с Customcells, компания от Южна Германия, специализирана в литиевойонни клетки, цели производството на автомобилни батерии с по-голяма енергийна плътност от прототипите, използвани в настоящите електромобили на Porsche, посочва в изявлението си гигантът.

Европейските производители на автомобили се опитват да намалят зависимостта си от Азия, когато става дума за батерии, докато пускат изцяло електрически модели, за да постигнат по-строгите цели за емисиите в Европейския съюз.

В допълнение към намаляването на времето за зареждане, подобряването на енергийната плътност ще означава и намаляване на количеството суровина, необходимо в батериите, за да се постигне същия обхват. Същевременно ще намали разходите за производство на батерии, правейки електромобилите по-достъпни.

Porsche заяви, че ще инвестира двуцифрени милиони евро в съвместното предприятие, от което ще притежава 80% дял.

Целта е новото производство да има капацитет 100 киловатчаса, което означава достатъчно батерии за 1000 автомобила годишно.

През април главният изпълнителен директор на Porsche Оливър Блум заяви, че компанията иска да ускори насочването си към е-мобилността с планове за германска фабрика в Тюбинген за производството на батерийни клетки. Същевременно не разкри дали Porsche ще се насочи към съвместно предприятие.

Customcells е базирана в Тюбинген.

Компанията майка на Porsche – Volkswagen заяви, че планира да изгради половин дузина заводи за батерийни клетки в цяла Европа и да разшири инфраструктурата за зареждане на електрически превозни средства в глобален мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още