Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Потребителите в ЕС вече могат да съдят VW от съответната страна заради Дизелгейт

Решението на Съда на ЕС е свързано със скандала за манипулирането на данните за изгорелите газове, който коства на германския концерн над 30 млрд. долара

Потребителите в ЕС вече могат да съдят VW от съответната страна заради Дизелгейт

Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителите в Европейския съюз (ЕС) ще да могат да съдят германския автомобилен концерн Volkswagen в съответните национални съдилища, ако са закупили автомобили с инсталирани устройства, манипулиращи данните за отделените вредни емисии, постанови Съдът на ЕС.

Решението на върховния съд може да предизвика множество правни искове срещу германският производител от страна на потребители от различните страни в ЕС. 

Още по темата

Случаят, известен като „Дизелгейт“, стигна до съда на ЕС, след като австрийската съдебна институция прие иска от австрийската асоциация на потребителите VKI от името на 574 собственици на манипулирани превозни средства.

Европейският съд заяви, че по силата на законодателството на ЕС исковете трябва да се подават в страната, където е регистриран ответникът, в случая VW. Въпреки това институцията допуска възможност за предприемане на действия в страната, където са нанесени щети.

Съдът на ЕС заяви, че ще се разглеждат искове, само когато щетите са настъпили по времето, когато превозните средства вече са били закупени от съответния ищец, тъй като те са придобити на цена, по-висока от реалната им стойност.

VW заяви, че съдебното решение не променя значително ситуацията за ищците, ответниците и съдилищата в производството по „Дизелгейт“.

Австрийският министър по въпросите за защита на потребителите Рудолф Аншобер заяви, че решението е окуражаващо за голям брой засегнати австрийци.

„Потребителите не трябва да се третират различно според тяхната националност“, изтъква той.

VW призна през 2015 г., че използва нелегален софтуер за манипулиране на тестовете при автомобилите с дизелови двигатели в САЩ, което прерасна в скандал, коствал на концерна над 30 млрд. долара.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Германският автомобилен пазар се очаква да нарасне с 8% през 2021 г.