IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на BMW Оливер Ципсе е избран за президент на АСЕА

От януари Ципсе ще поеме поста от Майкъл Манли, главен изпълнителен директор на Fiat Chrysler Automobiles

12:28 | 07.12.20 г.
<p>
	Оливер Ципсе. <em>Снимка: АСЕА</em></p>

Оливер Ципсе. Снимка: АСЕА

Оливер Ципсе, председател на управителния съвет на BMW Group, ще ръководи Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA) през следващата година, става ясно от публикация на сайта на организацията.

Ципсе е избран за президент на асоциацията по време на заседание на нейния съвет на директорите, съставен от изпълнителните директори на европейските производители на автомобили, микробуси, камиони и автобуси. От януари той ще поеме лидерството в ACEA от Майкъл Манли, главен изпълнителен директор на Fiat Chrysler Automobiles (FCA). 

„2021 г. ще бъде ключова за автомобилната индустрия в ЕС в прехода към устойчива мобилност“, заяви Ципсе, добавяйки: „Този стремеж се осъществява на фона на пандемията от COVID-19, която силно засегна световната икономика и нашия сектор. Ние обаче сме убедени в необходимостта да обединим усилията си в различни отрасли с политическите лидери, за да постигнем максимално въздействие в борбата с изменението на климата. Всички участващи страни трябва да допринесат за тази всеобхватна цел за намаляване на емисиите“.

Като неотложна задача Ципсе определи внедряването на инфраструктура за зареждане на електромобили в целия ЕС, с което ще се гарантира ежедневната използваемост на електрическите превозни средства в страните членки на блока.

Председателят на ACEA се избира с едногодишен мандат, който може да бъде подновен веднъж, изтъкват от асоциацията.

Ципсе е роден в Хайделберг, като е назначен за председател на управителния съвет на BMW през 2019 г. Откакто се присъединява към компанията през 1991 г., той преминава през различни позиции в отделите за разработване, техническо планиране и производство. Изпълнява длъжността управляващ директор през 2007 и 2008 г. През май 2015 г. Ципсе влиза в управителния съвет на BMW, като поема отговорността за глобалното производство на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още