IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Continental се сриват с почти 40 на сто

Производителят представи очакваните слаби резултати, коронакризата причини оперативна загуба

16:44 | 21.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>
<h4>
	&nbsp;</h4>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

 

Доставчикът на авточасти и производител на гуми Continental явно е пострадал сериозно по време на разгара на пандемията и е генерирал загуба. През второто тримесечие приходите от продажби са спаднали до 6,62 милиарда евро, както обяви групата от Dax в понеделник вечерта след затварянето на пазара. Коригираният от еднократни и валутни ефекти резултат показва намаление от 39,8%.

Чистата загуба преди лихви и данъци и еднократни ефекти възлиза на 9,6 процента от приходите. В резултат на това Conti вероятно е генерирал оперативна загуба от над 500 млн. евро. Година по-рано базираният в Хановер концерн генерира оперативна печалба от 868 милиона евро.

Данните за приходите съответстват приблизително на очакванията на анализаторите, но експертите прогнозираха, че маржът ще бъде още по-слаб. Днес книжата почти не реагират на отчета. През март акциите на концерна поевтиняха сериозно до почти 53 евро, а наскоро отново се покачиха до почти 90 евро. Преди пандемията да удари с пълна сила фондовите борси, акциите струваха около 110 евро за брой, припомня DPA.

Компанията вече беше обявила, че ще отчете загуба за второто тримесечие. Производителите на автомобили спряха производство в своите фабрики по целия свят за седмици. Conti отказа да публикува конкретна годишна прогноза.

Кризата е ясно забележима във всички сектори. Спадът в продажбите е най-силен в бизнеса с електроника, сензори и спирачни системи, но и в поделението за задвижващи системи. Бизнесът с технологии за гуми и пластмаси се представя малко по-добре, но също така записа силен спад с една трета.

Развитието на бизнеса се подобрява през второто тримесечие, но ръководството не дава прогнози поради несигурността. Все още е трудно да се оцени степента на неблагоприятното въздействие на пандемията върху производството, веригата на предлагане и търсенето, поясняват от компанията.

През второто тримесечие концернът е загубил свободни ликвидни средства за почти 1,8 милиарда евро заради придобивания и разходи за отделянето на задвижващите технологии. Експертите очакваха сумата да е до 1 млрд. евро. В средата на годината ликвидността, включително неизползваните заеми, възлиза на 10,1 милиарда евро, от които 2,5 милиарда евро са свободно достъпни ликвидни средства. През май и юни Conti издаде три емисии облигации на стойност над 2,1 милиарда евро и увеличи съществуващите кредитни линии с 3 милиарда евро.

Компанията вече беше в състояние на радикална промяна още преди кризата. Ръководството възнамерява да трансформира бизнеса толкова сериозно през текущото десетилетие, че мерките може да засегнат до 20 000 работни места. Например в Западна Европа производството на помпи и инжекционни технологии за двигатели с вътрешно горене постепенно приключва. Засегнато е и производството на дисплейните и контролните елементи. В глобален мащаб концернът смята да оптимизира производството и да консолидира заводите си. В същото време служителите се квалифицират допълнително и се създават и нови работни места, особено в областта на софтуера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още