IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите с дефектните въздушни възглавници на Takata се задълбочават

САЩ притискат компанията за провеждането на по-бърза и по-мащабна сервизна акция

15:31 | 19.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Щандът на Takata на изложението във Франкфурт.<em> Снимка: Ройтерс </em></p>

Щандът на Takata на изложението във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Регулаторите в САЩ призоваха компанията Takata и автомобилните производители, които използват нейни въздушни възглавници, да разширят сервизната акция, съобщава USA Today. Към момента тя се извършва в районите с по-високи влажност и температура, но предстои да обхване цялата територия на САЩ.

Действията са провокирани от нов инцидент с автомобил, оборудван с въздушни възглавници на Takata. Той се е случил в един от щатовете, които сервизната акция засега не обхваща - Северна Каролина. При катастрофата с произведения през 2007 година Ford Mustang въздушна възглавница се е отворила, но пиро-патронът й се е разкъсал, което е опасно и може да доведе до сериозни наранявания.

"Трябва да действаме в интерес на безопасността", казва пред изданието Дейвид Фридман, заместник-управител на Националната администрация за безопасност на движението по пътищата в САЩ (NHTSA).

Той уточнява, че действията на Takata са незадоволителни, което налага намесата на федералните регулатори. "Ако не бъде стартирана общонационална сервизна акция, NHTSA ще трябва да нареди такава чрез заповед" категоричен е Фридман.

Десет автомобилни компании вече обявиха сервизна акция за общо над 8 млн. коли, оборудвани с въздушни възглавници на японската компания Takata. Дейвид Фридман е призовал Takata да изготви информационен бюлетин с всички засегнати автомобили. Сред тях са такива на Toyota, Honda, Mazda, BMW, Nissan, Mitsubishi, Subaru, Chrysler, Ford и General Motors.

Проблемът е свързан с дефектен пиро-патрон, който може да експлодира, разпръсквайки опасни за живота пластмасови и метални отломки. Вече са известни 3 смъртни случая, а за още 2 се предполага, че са причинени от дефектните въздушни възглавници.

NHTSA подготвя и наредба, която да включи в акцията всички въздушни възглавници в автомобилите, а не само шофьорската.

Заради задълбочаващите се проблеми акциите на Takata поевтиняха с 18 цента до 20,40 долара в следборсовата търговия във вторник.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още