IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на автомобили губят инерция през август

Това се случва на фона на скромните резултати на GM и Ford и двуцифрените ръстове на Chysler и Nissan Motor

18:50 | 03.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Продажбите на автомобили губят инерция през август

Продажбите на автомобили започват да губят известна инерция през август, след като General Motors Co. и Ford Motor. Co. оповестиха скромни резултати и въпреки че Chrysler Group LLC и Nissan Motor Co. все още реализират двуцифрени ръстове, пише MarketWatch.

Продажбите на GM се свиват с 1,2% през август спрямо същия месец на миналата година. Това е първият месец със спад за американската компания от февруари. Същевременно Ford увеличава с минималните 0,4 на сто продажбите за месеца, а тези на Chrysler скачат с 20%, докато тези на Nissan – с близо 12% на годишна база.

Въпреки множеството изтеглени от пазара превозни средства продажбите на автомобилната индустрия продължават да вървят нагоре, явявайки се светлина в тунела за американската икономика през последните години. Анализаторите предричат, че трендът може да продължи не само през август, но и до края на годината на фона на умерения икономически растеж и все още ниските лихвени проценти.

Наскоро информационният сайт за индустрията Edmunds.com направи прогноза, че продажбите през август биха били най-големите по обем от 2003 г. насам. Тогава автомобилният бранш пласира 1,6 млн. нови превозни средства.

През август GM продаде 272 423 превозни средства. За сравнение – през същия месец, но година по-рано, американският концерн продаде 275 847 броя. Моделът Chevrolet Sonic допринесе за представянето на GM. С ръст на продажбите на автомобила от 13% той запазва втората позиция за най-продавана кола на субкомпактния пазар след Versa на Nissan Мotor.

Миналия месец Ford продаде 222 174 автомобила, което е повече от пласираните 221 270 миналата година. Продадените камиони са с 4,6% по-малко. Ford отчита спад в продажбите на пикапите серии F и E, докато продажбите на автомобили се покачват с 2,1%. Моделът Fusion отбелязва 19-процентен растеж на годишна база.

Chrysler, за чиито продажби се прогнозираше, че ще бъдат сред най-високите в индустрията, е продал 198 379 броя през август спрямо 165 552 година по-рано. Продажбите на камиони, съставящи около 78% от общите продажби през август, нарастват с 28% на годишна база. Продажбите на коли се свиват с 3 на сто.

Брандът Jeep увеличава с 49% продажбите си – най-добрият август и вторият най-добър месец за марката от началото на годината. Продажбите на Ram се повишават с 39 на сто.

Nissan е продал 134 388 превозни средства при 120 498 през август 2013 г. Продажбите на автомобили се покачват с 18%, а тези на камиони – с 9 на сто. Моделът Sentra продължава да радва азиатския концерн. През август от модела са продадени 36% повече автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още