IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на автомобили в Европа преживяха най-големия си спад през март

Регистрациите на автомобили са се сринали с 52% на годишна база

11:01 | 17.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейските продажби на автомобили са записали най-големия си спад през март, след като шоурумите затвориха врати, за да помогнат за овладяване на пандемията, а производството в континента беше спряно, пише Bloomberg.

Регистрациите на пътнически автомобили са спаднали с 52% на годишна база, обяви Асоциацията на европейските производители на автомобили (ACEA). Общият брой от 853 077 коли е най-малкият поне от 1990 г., когато е започнало събирането на данни. Случващото се следва подобни сривове в Китай и САЩ.

„С блокадите и мерките за ограничаване, които се случват на повечето пазари от средата на месеца, по-голямата част от европейските дилъри не работеха през втората половина на март“, посочва ACEA.

FCA Group и PSA Group отбелязват най-голям спад за месеца – регистрациите са се свили съответно със 74% и 67%. Тези на Volvo Group са се понижили най-малко, като са с 35% надолу спрямо година по-рано.

Този месец едва ли ще се окаже по-добър, тъй като автомобилните заводи продължават да не работят, а налаганите от правителствата блокади изострят икономическите проблеми, които изглежда ще надминат тези от финансовата криза през 2008-2009 г.

В Китай, първата страна, която беше засегната от коронавируса, започнаха да се появяват признаци за възстановяване, но някои анализатори прогнозират, че американските продажби за 2020 г. ще са най-лошите от близо десетилетие.

Някои европейски заводи ще започнат отново работа в следващите седмици. Volkswagen планира да отвори два от своите този месец, а BMW AG ще направи същото, но в началото на май.

Голяма част от автомобилните компании се насочиха към производството на маски и обдишватели, за да помогнат на медицинския персонал, който се бори с Covid-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още