IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на автомобили в Китай бележат най-големия си месечен спад от 8 години

Коронавирусът може да прекъсне производството на повече от 1 милион превозни средства, предупреждават от Китайската асоциация на автомобилните производители

13:03 | 13.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Продажбите на автомобили в Китай продължават да се понижават през януари, тъй като коронавирусът все още задържа купувачите далеч от шоурумите, засилвайки опасенията, надвиснали над индустрията, предава Bloomberg.

Продажбите чрез дилъри паднаха с 20% до 1,61 милиона автомобила миналия месец, съобщават от Китайската асоциация на автомобилните производители (КААП). Това е най-големият месечен спад от януари 2012 г.

Избухването на заразата изостря неволите на производителите и дилърите на най-големия пазар на автомобили в света, който също е засегнат от забавящата се икономика и напрежението в международната търговия. 

Продажбите се насочиха към безпрецедентен трети пореден годишен спад още дори преди вирусът да принуди властите да затворят епицентъра - град Ухан и да наложат транспортни ограничения в страната.

От КААП смятат, че огнището на коронавируса ще прекъсне производството на повече от 1 милион превозни средства.

Електрическите превозни средства изиграха основна роля за този спад, като през януари продажбите им паднаха с 54%. Електрическите превозни средства и традиционните премиум модели се очаква да пострадат най-много от епидемията, защото продажбите им са концентрирани в най-големите градове, които се оказват и най-засегнатите от епидемията, смята Робин Дзъ, анализатор от Sanford C. Bernstein & Co. китай китай

Продажбите на електромобили вече от месеци бележат спад в Китай, най-големия пазар на такива автомобили в света, след като през юли правителството намали субсидиите за тяхното закупуване.

Годишен спад

Друг орган на индустрията, Китайската асоциация за леките автомобили, ще започне да отчита броя на продажбите на автомобили за януари по-късно в четвъртък. Групата прогнозира този месец, че коронавирусът вероятно ще намали целогодишните продажби на автомобили с цели 5%, като продажбите през януари-февруари ще спаднат до 30%.

Компаниите, анализаторите и инвеститорите продължават да изчисляват негативното влияние на епидемията върху пазара, като броят на заразените нараства с всеки изминал ден. Производителите на автомобили са особено уязвими, защото Хъбей е четвъртият по големина център за производство на автомобили в Китай и дом на заводи на компании като Dongfeng Motor Corp., Honda Motor Co. и General Motors Co.

Въпреки че фабриките и дилърите постепенно започват да възобновяват дейността си след мащабното спиране, все още остават големи предизвикателства пред индустрията. Повечето дилъри удължиха почивката и през тази седмица, тъй като не изпълниха правителствените критерии за възобновяване на бизнеса. До сряда 59 от общо 183 производствени бази на автомобилната индустрия в Китай, проследявани от КААП, са възобновили производството си.

Производителите на автомобилни части от Китай преустановиха производството през миналата седмица, а в град Ухан и провинция Хъбей, повечето фабриките остават затворени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още