IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на автомобили в Китай зациклят през ноември

Търсенето на коли в Китай отслабна на фона на забавянето на икономическия растеж

17:34 | 11.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Кандидат-купувач тества нов автомобил в салон в Гуанджоу. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кандидат-купувач тества нов автомобил в салон в Гуанджоу. Снимка: Ройтерс

 Продажбите на автомобили в Китай са останали без промяна през ноември спрямо същия месец на миналата година, като за първите 11 месеца на годината продажбите на най-големия автомобилен пазар в света са нараснали едва с 1,9 на сто, информира AFP, цитирана от БТА.

Китайските шофьори са купили 2,6 милиона седани, автомобили с висока проходимост и минивани, според данни на Китайската асоциация на автомобилните производители. Общите продажби на автомобили, включително на камиони и автобуси, са се повишили леко с 0,7 на сто или малко под 3 милиона броя. 

Автомобилните продажби в Китай буксуват тази година, след като през 2016 г. временни данъчни намаления ускориха растежа до 15 на сто. Продажбите се свиха през април и май, преди леко да нараснат през последните месеци.

Слабите показатели са удар за световните автомобилостроители, които разчитат на Китай като двигател на бъдещите приходи, макар някои от тях да отчитат растеж, изпреварващ пазара, изземвайки част от дела на китайските си и други конкуренти.

Търсенето на коли в Китай отслабна на фона на забавянето на икономическия растеж и налагането на ограничения в Пекин и други големи градове върху притежанието на моторни превозни средства с цел борба със замърсяването на въздуха и задръстванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още