IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на автомобили в САЩ продължават своя възход и през юни

Концерните си стъпиха на краката след суровата зима, въпреки че са налице признаци за отслабване на търсенето на най-популярните им модели

09:16 | 02.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Продажбите на автомобили в САЩ продължават своя възход и през юни

Водещите производители на автомобили оповестиха по-добри от очакваното продажби в САЩ през юни, информира Ройтерс. През второто тримесечие концерните си стъпиха на краката след суровата зима, въпреки че са налице признаци за отслабване на търсенето на най-популярните им модели. През май продажбите на автомобили и лекотоварни камиони в САЩ изкачиха 8-годишен връх.

General Motors Co. надхвърли занижените очаквания на Wall Street и опроверга негативното обществено мнение около поредицата изтеглени от пазара автомобили, като оповести умерен ръст на продажбите в САЩ през юни.

Chrysler Group, Toyota Motor Corp. и Nissan Motor Co. също съобщиха за по-високи продажби спрямо година по-рано. Всички те надхвърлиха очакванията на анализаторите.

Това направи и Ford Motor Co. Продажбите на Ford в САЩ се свиха с 5% до 222 064 броя, но все пак надминаха пазарните прогнози за 217 007 броя.

GM пласира 267 461 нови автомобила през юни, което е с 1% повече спрямо същия месец на миналата година. Анализаторите предричаха, че ще бъдат продадени 247 767 броя. Припомняме, че само за първите шест месеца на 2014 г. най-големият американски автопроизводител изтегли 29 млн. превозни средства.

Продажбите на Chrysler се увеличиха с 9 на сто до 171 086 броя, тези на Toyota се покачиха с 3% до 201 714 превозни средства, а Nisan е пласирал с 5 на сто повече до 109 643 броя.

Анкетираните от Ройтерс анализатори очакваха, че продажбите в САЩ през юни ще достигнат 16,4 млн. превозни средства на сезонно изгладена годишна баа. По данни на GM през юни световните концерни са продали общо 16,6 млн. коли.

Въпреки че автомобилните производители продължават да стимулират продажбите чрез големи намаления и отстъпки за редица модели, средната цена на сключена сделка в индустрията се е покачила до рекордните 29 630 долара през първото полугодие, сочат данни на J.D. Power. Разходите на домакинствата за покупка на нов автомобил за първите шест месеца също са достигнали рекордните 194 млрд. долара.

Автомобилните концерни са предлагали сериозни отстъпки през юни – средно по 2 897 долара на автомобил, разкриват още данни на J.D. Power. Ford е бил лидер по този показател, предоставяйки отстъпки за средно 3 699 долара на автомобил. Следва GM с 3 640 долара.

Въпреки значителните намаления Ford отчита 11-процентов спад на търсенето на своите пълноразмерни пикапи серия F до 60 560 броя през юни. Продадените Chevrolet Silverado на GM и пикапите GMC Sierra са били 58 925. Продажбите на пикапите Ram на Chrysler са скочили с 12 на сто до 33 149 броя.

Tърсенето на някои от най-популярните модели на Ford се е свило през шестия месец на годината. Продажбите на Fiesta са с 31% по-малки, тези на Taurus – с 30%, на Mustang – по-ниски със 17%, а тези на Edge намаляха с 29 на сто.

При GM продажбите на Chevrolet Cruze се понижиха с 21%, на Impala – със 17%, а тези на Malibu - с 24%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още